Toenemende armoede

1 op de 10 Nederlanders volgend jaar arm

03 december 2013 00:01 Aangepast: 06 september 2015 16:51
Beeld © ANP

Zo'n 10 procent van de Nederlandse huishoudens leeft volgend jaar onder de armoedegrens. Vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden onder de 65 jaar krijgen het in 2014 zwaar, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Hoeveel mensen zijn arm in jouw gemeente? Voor smartphone of tablet, klik hier >>

Naar verwachting hebben volgend jaar 1,44 miljoen mensen niet genoeg inkomen om voldoende te kunnen voorzien in basisbehoeften als kleding, drinkwater, voedsel, goede huisvesting en gezondheidszorg. Van de ruim 7 miljoen huishoudens in Nederland moesten er vorig jaar 664.000 (9,4 procent) rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dit jaar steeg dat percentage naar 9,9 procent en in 2014 zal het op 10,1 procent uitkomen, zo verwacht het SCP.

Vooral alleenstaande moeders zijn kwetsbaar

Dat is een absoluut record, zo stelt het Planbureau, al was het relatief gezien in de jaren 80 erger. Er zijn nu wel meer armen dan zo'n 30 jaar geleden, maar door de bevolkingsgroei valt het percentage lager uit.

De laatste jaren lopen eenoudergezinnen (30 procent, dus bijna 1 op de drie huishoudens), alleenstaande moeders met minderjarige kinderen (24 procent) en alleenstaanden onder de 65 jaar (20 procent, oftewel 1 op de 5) het meeste risico op armoede.

Verder blijkt dat de meerderheid van de armere huishoudens geen geld heeft om financiële tegenvallers op te vangen. Ook voor het vervangen van versleten meubels is geen budget. Voor de helft van de groep mensen onder die lage inkomensgrens geldt dat ze zelfs geen geld hebben voor een weekje vakantie per jaar.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore