Nederland fraudeert

Nederlanders frauderen massaal met toeslagen

09 december 2013 19:01 Aangepast: 27 december 2013 17:09
De balie van het gemeentehuis van Den Haag Beeld © ANP

Veel Nederlanders geven bij hun gemeente een vals adres op, waardoor ze hogere zorg-, huur- of kinderopvangtoeslagen krijgen. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken komt dit soort fraude in heel Nederland veelvuldig voor. De Gelderse gemeente Bronckhorst luidt nu de noodklok: in één jaar tijd is de kleine gemeente op minstens 100 fraudegevallen gestuit. 

Het valt de gemeente Bronckhorst bijvoorbeeld op dat jonge vaders zich steeds vaker willen uitschrijven op het adres waar ze met hun partner wonen. Ze schrijven zich dan bijvoorbeeld weer in bij hun ouders. Het jonge gezin wordt dan door de Belastingdienst niet meer gezien als één huishouden, waardoor de moeder - die in haar eentje een veel lager inkomen heeft dan samen met haar partner - veel hogere toeslagen ontvangt. In de praktijk blijft de vader gewoon bij zijn gezin wonen. Zo strijkt een gezin al snel enkele honderden euro's per maand extra op.

'Dit is geen klein bier'
Volgens burgemeester Fred de Graaf van Bronckhorst is er alle reden om deze fraude serieus te nemen. "Dit is geen klein bier, het gaat om enorme bedragen. Als je kijkt hoeveel er aan toeslagen wordt uitgekeerd, dan gaat het om grote bedragen."

De Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) ziet in het hele land allerlei inschrijvingen die niet kloppen. "Kinderen worden bijvoorbeeld op een ander adres ingeschreven dan waar ze wonen. Er worden zelfs kinderen ingeschreven die helemaal niet bestaan."

Echte aantal fraudeurs waarschijnlijk veel hoger
De fraude door Nederlanders is veel groter is dan de Bulgarenfraude die eerder dit jaar aan het licht kwam. De gemeente Bronckhorst pikt er door oplettendheid elk jaar al honderd fraudeurs tussenuit, maar het werkelijke aantal fraudeurs is naar verwachting veel groter. Niet alleen Bronckhorst, ook de NVVB ziet het aantal signalen van fraude sinds de invoering van het toeslagensysteem in 2006 elk jaar toenemen. Bronckhorst gaat nu van elk geval aangifte doen om de fraude terug te dringen.

Staatssecretaris Weekers van Financiën zegt in een reactie dat hij met grote gemeenten in gesprek is om de toeslagenfraude aan te pakken. Maar verder is het volgens hem vooral een zaak voor de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die over de bevolkingsadministratie gaat. Binnenlandse Zaken ziet dat anders en legt de bal bij Weekers.

Voorbeeld van wat toeslagenfraude kan opleveren:

Een modaal gezin met twee kinderen en een huurwoning krijgt elke maand 350 euro aan huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Als de hoofdkostwinnaar op papier niet bij het gezin woont, dan wordt de minstverdienende partner gezien als alleenstaande met een laag inkomen. Het gezin krijgt dan al snel 850 euro aan toeslagen: dat is 500 euro meer.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`