Nederland

FNV: Ook misstanden bij aanleg A4

22 november 2013 22:57 Aangepast: 06 september 2015 16:51

Bij de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam zijn tientallen Spaanse betonvlechters ‘uitgebuit’. Dat zegt vakvereniging FNV Bouw.

De Spanjaarden werkten tot 7 juli van dit jaar voor een uurloon van 6 euro netto. Volgens FNV Bouw is een bruto loon van 12,40 tot 13,12 euro per uur gegarandeerd. Bij een dergelijk loon blijft er normaal gesproken netto meer dan 7 euro over.

Daarnaast werkten de Spanjaarden 200 uur per maand. De cao schrijft voor dat niet meer dan 175 uur per maand wordt gewerkt. Het verschil, 25 uur, zou als overwerk moeten worden aangemerkt en betaald, maar dit is niet gebeurd, aldus de vakbond.

Arbeidscontracten aangepast
In augustus van dit jaar schreef FNV Bouw de onderaannemer en de hoofdaannemer van het wegwerk aan, zo blijkt uit stukken die RTL Nieuws heeft ingezien. Het gaat om de bedrijven Rugovac en een consortium van Volker Wessels, Heijmans en Boskalis.

In oktober antwoordde het consortium dat Rugovac de arbeidscontracten had aangepast, maar voor FNV Bouw is daarmee de kous nog niet af. “In de periode tot 7 juli zijn Spaanse werknemers onderbetaald en over compensatie rept het consortium met geen woord”, zegt een woordvoerder.

Bovendien heeft FNV Bouw nog niet vast kunnen stellen of de nieuwe arbeidsvoorwaarden wél in overeenstemming zijn met de cao-afspraken. De vakvereniging wil dat nu laten onderzoeken door een extern bureau.

A2-tunnel bij Maastricht
Gisteren werd bekend dat Portugezen en Polen die gewerkt hebben aan de A2-tunnel bij Maastricht wel gecompenseerd worden. Hen werd onder meer huisvestingskosten in rekening gebracht, iets dat volgens FNV Bouw verboden is. Ook werkten ze te veel uren.

Het bouwconsortium dat de tunnel aanlegt liet een expertcommissie onderzoek doen naar de vraag of de Portugezen en Polen werden ‘uitgebuit’. Van uitbuiting zou geen sprake zijn, maar dat de cao niet volledig werd toegepast kwam als een paal boven water staan.

RTL Nieuws
`