Nederland

Jonge medisch specialist steeds vaker onbetaald aan het werk

14 december 2013 14:35 Aangepast: 14 december 2013 14:42

Jonge medisch specialisten werken steeds vaker voor niets in ziekenhuizen. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam wil werkloze medisch specialisten met behoud van uitkering aan het werk zetten. In het Zuid-Hollandse Rijnland Ziekenhuis werken al langer twee jonge orthopeden zonder salaris.

Dat meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met medisch specialisten.

Er is een overschot aan medisch specialisten omdat er teveel worden opgeleid, maar ook vanwege de crisis. Mensen gaan vanwege hun eigen risico minder naar de specialist.

Onder cao
Vermoedelijk zijn er meer ziekenhuizen waar het jonge personeel onbetaald werkt. Uit een enquête van de Jonge Specialist bleek eerder dit jaar dat tientallen jonge specialisten in ziekenhuizen werken tegen lagere inkomens dan de cao voorschrijft.

De Orde van Medisch Specialisten neem afstand van ‘kwalijke incidenten’ waarbij de specialisten ‘minderwaardige contracten wordt aangeboden’. Het AMC en Rijnland zien het als een soort stage voor werkervaring.

Doodsteek
Volgens Bas Hammer bestuurslid van de beroepsvereniging voor Jonge specialist is de constructie van het AMC een doodsteek voor arbeidsplaatsen.

"Probleem is dat mensen die dit treft zitten in hoekje, je kunt beter iets dan niets. Het is een probleem. Werkloosheid en tijdelijke functies gaan niet afnemen."

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore