Buitenland

IJskap Noordpool groeit, maar geen reden tot juichen

16 december 2013 11:39 Aangepast: 16 december 2013 12:45

Het goede nieuws is dat de ijskap van de Noordpool iets is gegroeid, het slechte nieuws is dat van een hoerastemming voorlopig nog geen sprake mag zijn.

In oktober, het eind van het 'smeltseizoen', bestond de ijskap op de Noordpool uit zo'n 9000 kubieke kilometer ijs, 50 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een verrassende stijging, zeggen poolvorsers.

Jaren 80
Goed nieuws dus, zou je zeggen, maar één zwaluw maakt nog geen zomer, zegt professor Andy Shepherd van het University College in Londen: "Hoewel de aangroei van het poolijs zeker goed nieuws is, moeten we die wel afzetten tegen de terugval van de afgelopen decennia. In de vroege jaren 80 van de vorige eeuw bestond de ijskap in oktober uit zo'n 20.000 kubieke kilometer ijs, en dus is de ijskap nu nog steeds op bijna het dunste niveau uit de afgelopen 30 jaar."

In juni 2012 was de ijskap op z'n dunst: zo'n 6000 kubieke kilometer. Een reden voor de aangroei kan zijn dat deze zomer 'oud' poolijs niet naar Siberië en Alaska is weggedreven, maar door veranderende windpatronen is blijven vastzitten op de pool. Dat kan ook betekenen dat er de komende jaren meer ijs zal zijn, zeggen experts.

RTL Nieuws
`