Nieuwe Down-test zwangeren

Vijf antwoorden over de NIPT-test

17 december 2013 05:00 Aangepast: 17 december 2013 13:55

Vanaf 1 april 2014 kunnen zwangere vrouwen een NIPT-test laten doen. Maar wat is die test precies? De vijf belangrijkste vragen op een rij.

1. Wat is de NIPT-test?
NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Bij de test wordt een buisje bloed van de zwangere vrouw afgenomen. Bij de analyse van het bloed kan het DNA van het ongeboren kind geanalyseerd worden. Daaruit wordt duidelijk of het ongeboren kind het Down-syndroom heeft, of de minder vaak voorkomende syndromen van Edwards en Patau. De test heeft, anders dan de vruchtwaterpunctie of de vlokkentest, geen verhoogd risico op een miskraam.

2. Hoe zit het nu met testen tijdens de zwangerschap?
Zwangere vrouwen hebben in de 11e tot 13e week van hun zwangerschap de keuze om een zogenaamde combinatietest te doen. Daarbij wordt een nekplooimeting gedaan via een echo en een bloedtest. De uitslag van deze test geeft de kans weer op een kind met het Downsyndroom. Gemiddeld is de kans op een kind met Syndroom van Down 1:200. Is de kans in de uitslag hoger, dan wordt gesproken over een positieve combinatietest.

Dan kan de vrouw ervoor kiezen om voor meer zekerheid een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te laten doen. Hier zit alleen wel een risico aan; 1 op de 200 zwangerschappen eindigt na zo’n test in een miskraam.

3. Wat verandert er?
Per 1 april 2014 mogen de acht academische ziekenhuizen in Nederland de NIPT-test uitvoeren. Maar, alleen als vrouwen een positieve combinatietest hebben.

Vrouwen die nu al de NIPT-test willen doen, dan kunnen ze daarvoor uitwijken naar ziekenhuizen in bijvoorbeeld België en Duitsland. Daar is de test al langer in gebruik. Tot nu toe was de NIPT in Nederland nog niet beschikbaar omdat de Gezondheidsraad zich eerst moest buigen over de betrouwbaarheid van de test. De Gezondheidsraad laat weten dat de test voldoende betrouwbaar is, in 98% van de tests is de uitkomst juist.

4. Hoeveel vrouwen in Nederland komen in aanmerking voor de NIPT-test?
Dat is niet te zeggen. Wat we wel weten is dat 27% van de zwangere vrouwen een combinatietest laten doen. Van hen krijgt 5% een positieve uitslag. Zij komen dus voor de NIPT-test in aanmerking. Overigens blijkt dat in 90% van de gevallen er geen sprake is van een kind met het Downsyndroom

5. Wordt de NIPT-test vergoed door de verzekering?
Het College voor Zorgverzekeringen gaat zich buigen over het advies van de Gezondheidsraad over de NIPT-test. Als het CVZ een positief advies geeft, wordt de NIPT automatisch onderdeel van het basispakket. Het CVZ komt voor 1 april met een advies hierover.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore