Onverzekerde Oost-Europeanen

Miljoenenschade door onverzekerde Oost-Europeanen

20 december 2013 12:13 Aangepast: 06 september 2015 16:51
Beeld © ANP

Duizenden Oost-Europeanen gaan in ons land naar de dokter of het ziekenhuis, maar betalen de rekening niet. Ze wonen en werken hier, maar hebben geen zorgverzekering en vaak ook geen geld om hun doktersrekening contant te betalen. Dat kost ziekenhuizen vele miljoenen euro’s.

Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. Een aantal grote ziekenhuizen slaat nu alarm, want volgens hen wordt de groep onverzekerde Europeanen alleen maar groter. Het gaat vooral om arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Bulgarije. "Ze gaan van het ene baantje naar het andere en zijn vaak niet ingeschreven bij de gemeente", zegt bestuursvoorzitter Willem Geerlings van Medisch Centrum Haaglanden.

Spoedeisende hulp is verplicht
Deze groep onverzekerde EU-burgers komt vooral binnen bij de spoedeisende hulp en bij de verloskundigenzorg. Ziekenhuizen zijn dan verplicht om hen urgente medische hulp te verlenen, maar blijven vervolgens met openstaande rekeningen zitten.

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat een flink aantal grote ziekenhuizen met dit probleem kampt. Het gaat onder andere om het Haga Ziekenhuis, het Westfries Gasthuis, het Jeroen Bosch ziekenhuis, het Sint Franciscus Gasthuis, UMC Utrecht, RadboudMC, VUmc en Maastricht MC.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`