Nederland

Werk vaakst oorzaak ziekteverzuim

21 december 2013 09:23 Aangepast: 06 september 2015 16:51
Beeld © ANP

Werkstress is de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. Bij Nederlanders die ziek thuis zitten komt dat in één op de drie gevallen door het werk.

De werkstress wordt vaak veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer. Bij veel bedrijven is het onderwerp nog onvoldoende bespreekbaar, schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Hij wil werkgerelateerde stress aanpakken samen met werkgevers en werknemers.

Asscher wil in eerste instantie de grootste risico's aanpakken: werkdruk, agressie, geweld en intimidatie op en rond het werk. In bijvoorbeeld het onderwijs en bij financiële instellingen wordt de helft van het ziekteverzuim veroorzaakt door hoge werkdruk. Later volgt de aanpak van het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer. 

Ongeveer 40 procent van de werkende Nederlanders ervaart werkdruk. Vorig jaar gaf ruim 2 miljoen mensen aan regelmatig onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Ruim 1 miljoen werknemers hebben te maken of te maken gehad met ongewenst gedrag van collega's en ongeveer 100.000 werknemers worden systematisch gepest.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`