Klaar voor kerst

Kerst 2013: gezellig samen in de keuken

22 december 2013 07:28 Aangepast: 22 december 2013 12:08
Beeld © Getty Images

Elk jaar zijn het de veelvoorkomende vragen: hoe viert Nederland kerst en wat zijn de trends voor het kerstdiner?

Waren in de voorgaande jaren nog de culinaire hoogstandjes en kant-en-klare maaltijden populair, dit jaar ligt de nadruk op een meer 'ontspannen en traditioneel kerstdiner', zegt Anneke Ammerlaan, trendonderzoeker op het gebied van voedsel tegen het ANP.

Volgens Ammerlaan zullen Nederlanders dit jaar gaan voor een traditioneel, ontspannen kerstfeest thuis met familie en vrienden. "Dit jaar gewoon gezellig samen in de keuken en er iets simpels maar smakelijks van maken, in plaats van stressen om het perfecte kerstmenu te maken of juist alleen gefixeerd zijn op het budget", aldus de trendwatcher.

Minder tijd in de keuken
Door de crisis die vele huishoudens de afgelopen jaren dwong om de hand op de knip te houden, waren de kant-en-klare maaltijden zeer populair. Het ging daarbij met name om ovenklare maaltijden of de zogenoemde semi-kant-en-klare maaltijden, beweert Rini Emonds, businessmanager bij het marktonderzoekbureau IRI Worldwide. Die maaltijden bestaan uit losse componenten die apart kunnen worden bereid en samen een heel kerstmenu vormen. "Je bent als gastvrouw of gastheer minder tijd in de keuken kwijt, waardoor je je meer met de visite kan bezighouden."

We gaan weer gourmetten
Nederlanders zijn dit jaar van plan om gemiddeld 2,5 uur in de keuken te staan voor het kerstdiner, blijkt uit een onderzoek door TNS NIPO. Dit jaar staan, volgens het onderzoek, gourmetten en het meergangendiner -bestaande uit vier gangen met veel vlees - prominent op de menukaart. Daarbij valt te denken aan een stukje wild, rollade of een biefstukje met stoofpeertjes. De gangen worden zelf bereid, maar het toetje is en blijft van de supermarkt.

RTL Nieuws / ANP
`