Klaar voor kerst

Een hele fijne foute kerst!

23 december 2013 13:46 Aangepast: 23 december 2013 18:26

Duikel die rendiertrui en kerststal maar op, want het mag allemaal weer! We vieren kerst dit jaar knus en traditioneel met zelfgemaakte kerstballen en gezelschapsspellen.

Het is één van de meest bekende scenes uit de film Bridget Jones Diary: mister Darcy in zijn rendiertrui en Bridget Jones zelf in een kerstpak dat rechtstreeks uit een tapijt geknipt lijkt dat ze moet dragen van haar moeder.

Moeilijk voor te stellen dat Nederlanders in deze kleren met warme chocomel bij de kerstboom gaan zitten, maar toch is het zo.

"Er is momenteel veel vraag naar kersttruien", zegt Danny Giles van Zipper Store in Amsterdam. De kledingwinkel verkoopt traditionele kersttruien al zo’n vijf jaar, weliswaar met een knipoog. Maar volgens Giles is het nu echt een trend in Nederland aan het worden.

Hotels en straten kopen
De hang naar traditie dit jaar lijkt voort te komen uit de crisis. We waarderen tradities hierdoor meer en het hoeft allemaal niet zo groots; de gezelligheid en het samenzijn is het belangrijkst.

En wat is gezelligheid zonder een bordspel? Bol.com ziet ieder jaar een grote piek in de verkoop van gezelschapsspellen in november en december. "Dit jaar lijkt die piek nog groter te gaan worden", zegt een woordvoerder van de online winkel.

De drie populairste bordspellen van dit moment zijn 30 seconds, Monopoly Classic en De Kolonisten van Catan. Ook populair en volgens Bol.com een aanstormend nieuwe klassieker is Ticket To Ride Europe.

Lekker glimmen!
En de nostalgie houdt niet op bij truien en spelletjes. Spiegelballen, kerstvogels, sneeuwbollen, kerststukken, we maken het deze kerst allemaal zelf, zegt trendwatcher en stylist Romeo Sommers. "Doe-het-zelven is helemaal terug. Het is leuk om te doen en bovendien goedkoop."

'Overdaad schaadt' bestaat volgens de trendwatcher deze kerst niet. Alles is toegestaan, als het maar lekker glimt. Zelfs neonkleuren hoef je niet te schuwen in de kerstboom.

Nog een gouden tip van de stylist: combineer goud en koper, in plaats van goud en zilver. "Dat is een stuk warmer."

Plastic boomschors
Als je geen zin hebt om zelf kerstversiering te knutselen, dan kun je het uiteraard ook gewoon kopen. "We verkopen veel tierelantijntjes in de kerstboom, sleetjes, huisjes, dennenappels. En ook boomschors, weliswaar nep", constateert John Ongersma van groothandel Dragos in Drachten.

Naast nostalgie is natuur ook een trend volgens John. "Alles wat groen is en op natuur lijkt, doet het erg goed."

Maak zelf een nostalgische kerst
Romeo Sommers laat zien hoe je eenvoudig van een jampot een echte kerstsneeuwbol maakt. Kijk hier voor nog meer nostalgische doe-het-zelf kerstprojecten.

RTL Nieuws
`