Opmerkelijk

Mogelijk twee Nederlandse Mars-pioniers

31 december 2013 09:52 Aangepast: 31 december 2013 10:05
Beeld © NASA

Twee Nederlanders zitten bij het selecte gezelschap van Mars One om in 2025 naar Mars te gaan. De organisatie heeft in totaal 1058 kandidaten gekozen.

Wie de Nederlanders zijn, is niet bekendgemaakt. Zo'n 200.000 mensen hadden zich aangemeld om als pioniers naar Mars te gaan. Volgens mede-organisator Bas Landsdorp waren er veel serieuze aanmeldingen, maar er waren ook mensen die naaktvideo's van zichzelf opstuurden.

Na deze eerste selectie volgen nog meer selectierondes om de mentale en lichamelijke veerkracht van kandidaten te testen. Details over de resterende kandidaten zijn niet bekendgemaakt. Mars One zegt daar niets over, omdat ze nog met media-concerns aan het onderhandelen zijn over de tv-rechten van de verdere selectieprocedure.

Eerste permanente Marsbasis
Mars One, een deels Nederlands project, heeft als doel om een permanente basis op Mars op te zetten. Volgens de organisatie is dat technisch haalbaar. Het plan is om elke twee jaar een nieuw team van de Aarde naar Mars te sturen. 

De reis naar Mars duurt zo'n zeven maanden. Wie eenmaal naar de rode planeet gaat, moet daar de rest van zijn leven doorbrengen: een terugreis is niet mogelijk.

`