Excellente scholen

Wanneer is een school excellent?

13 januari 2014 16:12 Aangepast: 13 januari 2014 18:28
Beeld © ANP

Vandaag is bekendgemaakt welke scholen het predicaat excellent krijgen. Wat betekent het als een school excellent is en wie bepaalt dat? RTL Nieuws beantwoordt de belangrijkste vragen.

1. Is het onderwijs op een excellente school beter dan op 'normale' school? 
Ja. Zo'n school geeft goed onderwijs, heeft een duidelijke visie en is bezig om het onderwijs continu te verbeteren. De school biedt iets extra's aan de leerlingen. Een school krijgt niet automatisch het predicaat excellent als het hoog scoort op bijvoorbeeld de Cito-toets.

2. Hoe wordt bepaald of een school 'excellent' is?
Een jury van experts uit de onderwijspraktijk onder voorzitterschap van Fons van Wieringen (oud-voorzitter van de Onderwijsraad) heeft de scholen bezocht en beoordeeld. Deze jury kijkt naar in totaal 14 punten. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de school 'gezien de leerlingenpopulatie' een zeer goed resultaat behaalt. Ook worden zaken als burgerschap, sociaal-emotionele vorming, redzaamheid en probleemoplossend vermogen meergereken.

3. Worden alle scholen door de jury bezocht?
Nee, scholen moeten zich zelf aanmelden. Het overgrote deel van de scholen doet helemaal niet mee: dit jaar hebben 141 scholen (van de ruim 8000) zich hiervoor aangemeld. 

4. Waarom is dit predicaat ingevoerd?
Het plan is bedacht door de vorige minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt. Zij wilde met de toppredicaten scholen de kans geven om zich te onderscheiden. Verder moet het scholen ook prikkelen om de kwaliteit te verbeteren en de samenwerking tussen (excellente) scholen verbeteren.

5. Wat schieten de scholen ermee op? 
Extra geld krijgen ze in ieder geval niet. Volgens het ministerie van Onderwijs krijgen scholen die het predicaat ontvangen vooral veel positieve reacties. Het is goed voor het aantal aanmeldingen. Ook is het een 'positieve boost' voor docenten.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore