Opmerkelijk

Voornamen in Nederland: Rolls Royce mag niet, Befke wel

14 januari 2014 11:17 Aangepast: 10 september 2017 17:57

Meneer Pot uit Gent leek het een goed idee om zijn dochtertje Bloem te noemen. De burgerlijke stand weigerde dit. Hoe zit dat met rare namen in Nederland?

Volgens de Gentse ambtenaar van de burgerlijke stand heeft hij het recht om belachelijke namen als Bloem Pot, Peter Celie en Beau Ter Ham te weigeren. Toch zijn er genoeg mensen die met een aparte naam rondlopen.

Welke naam mag wel en welke niet?
Hoe zit dat nou met verboden namen in Nederland? Het is inderdaad zo dat een ambtenaar van de burgerlijke stand een naam mag weigeren. Er zijn twee wettelijke beperkingen aan namen:

De naam mag niet ongepast zijn. Dit roept nog vaak vraagtekens op, want wat is ongepast? Dat bepaalt de ambtenaar van de burgerlijke stand dus. Wanneer de ouders het er niet mee eens zijn, kunnen zij via een procedure proberen de gewenste naam toch nog ingeschreven te krijgen.

De voornaam mag geen bestaande achternaam zijn als die niet ook als voornaam gebruikelijk is. Dit stamt uit de tijd van de invoering van de burgerlijke stand in het begin van de 19e eeuw. Toen werd het geven van 'geslachtsnamen van families' als voornaam verboden.

Tsjakkalotte mag niet
Ook in Nederland zijn bekende gevallen van een weigering van een naam. Zo mocht Emile Ratelband in 2001 zijn dochtertje niet Tsjakkalotte noemen. Ook Marieke Methadon kwam niet door de keuring heen.

Ook heeft vernoeming.nl een lijst met namen waarvan je zou denken dat ze geweigerd zijn, maar waar dit niet het geval is. Denk aan Lul, Befke, Dikshit, Porn en Zak.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore