Twee Bulgaren en een Rotterdammer die worden verdacht van systematische toeslagenfraude, zijn voor de rechtbank in Rotterdam verschenen. Ze zouden volgens het OM voor zo'n 3,3 miljoen euro hebben gefraudeerd.
Verdachten Bulgarenfraude voor de rechter
De fraude kwam onder de aandacht van de politiek na onthullingen van RTL Nieuws en het KRO-programma Brandpunt. De dag nadat staatssecretaris Weekers in Brandpunt verscheen, werden twee verdachten opgepakt. Volgens het OM heeft uitzending heeft "alleen effect gehad op het moment van ingrijpen", en zouden de mannen anders later zijn gearresteerd.
De FIOD arresteerde de drie mannen van 33, 36 en 40 jaar in april en mei. Volgens de advocaat van twee verdachten heeft het OM de mannen alleen opgepakt omdat er na alle ophef in de media 'een daad moest worden gesteld'. "De fraude was al jaren bezig en de overheid was hiervan op de hoogte", zei de advocaat.
Verzoek om vrijlating
Het drietal zou zonder de media-aandacht en de politieke verontwaardiging niet nu al maanden vastzitten, zei de advocaat. Hij vroeg de rechter tijdens de proformazitting de drie vrij te laten, maar zijn verzoek werd afgewezen.
De drie verdachten zouden Bulgaren hebben ingeschreven op adressen in Nederland waar ze helemaal niet woonden. Nadat de Bulgaren naar hun eigen land waren teruggekeerd, vroegen de verdachten op hun naam zorg- en huurtoeslagen aan en lieten het geld storten op rekeningen waarover zij konden beschikken. Justitie verdenkt het trio ook van witwassen.
De Belastingdienst heeft sinds maart bijna 20.000 toeslagen aan burgers stopgezet. De dienst beoordeelt ontvangers van een toeslag op basis van een risicoprofiel. Mensen met een verhoogd risico krijgen geen toeslag meer.