Nederland

Binnenkort: stemmen zonder rood potlood

18 december 2013 10:15 Aangepast: 18 december 2013 13:02

Als het aan een speciale commissie ligt gaan we binnenkort weer elektronisch stemmen. Al blijft het oude vertrouwde papier een belangrijke rol spelen.

In de toekomst vul je in het stemhokje je keuze in op een speciale stemcomputer. Vervolgens print deze computer je keuze. Het geprinte velletje doe je zelf, net zoals nu, in een stembus. Als iedereen gestemd heeft, worden de geprinte stembiljetten geteld door een digitale scanner.

Thumbnail

 

Op deze manier gebeurt het stemmen dus ‘offline’. De computer staan niet in verbinding met een netwerk. Ook worden alle papieren biljetten bewaard. Zo kan de uitslag altijd gecontroleerd worden.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze nieuwe manier van stemmen wordt ingevoerd. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer zich nog buigen over het voorstel van de commissie. Als dat allemaal wordt goedgekeurd, komt er mogelijk een proef tijdens kleinschalige verkiezingen, bijvoorbeeld gemeentelijke herverdelingsverkiezingen. Daarna zou het rond 2018 of 2019 landelijk ingevoerd kunnen worden.

Zo werkt het stemmen met de nieuwe stemcomputer: 

RTL Nieuws
`