Nederland

Online mitrailleur kopen met bitcoins

17 januari 2014 14:08 Aangepast: 06 september 2015 16:52

De Amsterdamse recherche is het gelukt anoniem via internet een pistoolmitrailleur te kopen. Het wapen werd gewoon via de post bezorgd en betaald met bitcoins, een virtuele munt waarbij - anders dan bij banken - de transacties niet makkelijk te traceren zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam wilde onderzoeken hoe ver je kunt gaan door met bitcoins illegale producten aan te schaffen. De recherche stuitte op een Amerikaanse Marktplaats-achtige website waar vuurwapens werden aangeboden, die met de virtuele munt betaald konden worden.

Tor-netwerk
De website maakt deel uit van het zogeheten Tor-netwerk, een deel van internet waar onder meer illegale goederen worden aangeboden. Niet alleen criminelen gebruiken dit netwerk, maar ook bijvoorbeeld mensen die vertrouwelijke informatie willen lekken aan journalisten.

Met Tor kun je anoniem surfen. De politie had voor de aankoop gebruikgemaakt van een alias. De betaling werd overgemaakt naar een derdenrekening, waardoor de leverancier anoniem dacht te blijven.

Verstopt in dvd-speler
Na betaling kwam het vuurwapen per reguliere post aan bij de Amsterdamse politie. Het semi-automatische vuurwapen met geluidsdemper en laservizier was in onderdelen verstopt in een dvd-speler en was daardoor niet opgemerkt bij de grenscontrole. De politie heeft het wapen getest, en het bleek te werken.

De 25-jarige Amerikaan die het verstuurde, is aangehouden. Hij moet in de Verenigde Staten voor de rechter komen op verdenking van illegale wapenexport. Verkoop van het wapen in Amerika is niet verboden, maar de uitvoer wel.

'Verontrustend'
Het OM noemt het 'verontrustend' dat je anoniem wapens kunt bestellen via internet. Justitie sluit niet uit dat er nu vaker van dit soort pseudokopen plaatsvinden. "We weten nu waar het gebeurt", zegt een woordvoerder. "De leverancier weet niet of hij of zij met een politieman handelt."

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore