Oud-topambtenaar Demmink vervolgd

Oud-topman justitie Demmink vervolgd wegens verkrachting

21 januari 2014 13:01 Aangepast: 05 maart 2014 17:19

Het Openbaar Ministerie moet Joris Demmink, de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, gaan vervolgen op verdenking van verkrachting. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem besloten.

De voormalig secretaris-generaal wordt al jarenlang beticht van pedofilie, maar heeft altijd volgehouden dat daar niets van waar is.

Twee Turkse mannen beweren in 1996 door Demmink te zijn misbruikt. Ze eisten bij het gerechtshof in Arnhem dat het OM Demmink zou vervolgen. In december liet het OM nog weten daar geen aanleiding voor te zien. 

Het Openbaar Ministerie deed recent nog onderzoek of Demmink naar Turkije was geweest. Op basis van dat onderzoek concludeerde justitie dat Turkije geen informatie heeft dat Demmink in 1996 in Turkije was. Advocaat Adèle van der Plas van de beide Turkse mannen twijfelde toen al openlijk aan dat onderzoek. Er zou alleen gekeken zijn naar gegevens van de afdeling grensbewaking, asiel en vreemdelingen. Volgens Van der Plas zou Demmink daar helemaal niet geregistreerd staan, omdat hij destijds een diplomatiek paspoort had.

Redelijk vermoeden schuld
Het gerechtshof heeft besloten dat Demmink toch vervolgd moet worden omdat er wel een 'redelijk vermoeden van schuld is'. De aanwijzingen moeten van het gerechtshof verder worden onderzocht. 

Demmink is afgelopen november met pensioen gegaan.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore