Antidepressiva en agressie

Waarschuwing voor agressie door antidepressiva

28 februari 2014 19:27 Aangepast: 28 februari 2014 20:52

Er moet een waarschuwing voor agressiviteit in de bijsluiter van bepaalde antidepressiva komen. Dat adviseert het bijwerkingencentrum voor medicijnen (Lareb) in RTL Nieuws. Dit advies volgt op een onderzoek van de 88 meldingen die zij hierover de afgelopen jaren binnenkreeg.

Meer dan 600.000 Nederlanders gebruiken deze middelen. Agressie als bijwerking komt dus maar zelden voor.

Het gaat om meldingen van zorgverleners en patiënten over zogenaamde selectieve serotonine-opnameremmers, zoals paroxetine en fluoxetine, bekend onder de merknaam Prozac. De meldingen zijn zo serieus en ernstig dat een waarschuwing gerechtvaardigd is, aldus het bijwerkingencentrum. Lees hier meer over de medicijnen waar het om gaat.

Baas aanvallen
Zo meldt een medisch specialist dat een man van 48, na het slikken van 40 mg paroxetine zijn baas heeft aangevallen en moest worden tegengehouden door 3 collega’s. Een farmaceutisch bedrijf meldt dat een man van 33, na het slikken van 50mg Setraline, een poging deed om zijn vriendin en 2 jaar oude zoon heeft vermoord. Een ziekenhuisapotheker meldt dat een man van 20 na het slikken van 40 mg citalopram zo agressief wordt, dat het levensbedreigende situatie oplevert voor het ziekenhuispersoneel.

In verschillende recente moordzaken spelen deze middelen een rol. Zo kreeg Elzelien K. in hoger beroep strafvermindering mede omdat ze door Paroxetine gebruik sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Getuige-deskundigen in de moordzaak op Murkje de Vries zeggen dat er een verband is tussen agressie en paroxetine gebruik van de verdachte Ids I.

Alle leeftijden
Volgens het Lareb staat agressie als bijwerking wel in de bijsluiters van citalopram, escitalopram, sertraline and venlafaxine In de bijsluiters van fluoxetine, fluvoxamine and paroxetine staat agressie alleen vermeld als mogelijke bijwerking bij kinderen. Het College Beoordeling Geneesmiddelen moet nu beslissen of dit voor alle leeftijden in de bijsluiter moet komen.

Lees de reactie van de fabrikanten en het CBG.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore