Nederland

'Geweld tegen vrouwen in Nederland een stuk hoger dan in EU'

04 maart 2014 19:53 Aangepast: 04 maart 2014 22:53

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen is het slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Het percentage, 45 procent, ligt fors hoger dan het gemiddelde in Europa, dat op 33 procent ligt.

De cijfers komen uit een grootschalig onderzoek naar geweld onder vrouwen in Europa. Het onderzoek is uitgevoerd door het EU-agentschap voor de grondrechten.

Veel geweld of intimidatie vindt thuis of op het werk plaats. Omdat veel Nederlandse vrouwen werken, is hun kans geïntimideerd te worden ook groter, zeggen de onderzoekers. Bovendien zijn Nederlandse vrouwen mondiger en stappen zij sneller naar de politie of autoriteiten, waardoor de cijfers - die op politiegegevens zijn gebaseerd - hoger zijn.

Geen taboe meer
"Godzijdank is er in Nederland nauwelijks meer een taboe om te zeggen: ik wil niet lastig worden gevallen", reageert de Nederlander Friso Roscam Abbing van het agentschap.

Driekwart van de Nederlandse vrouwen is volgens het onderzoek wel eens slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. Daaronder worden bijvoorbeeld ongewenste aanrakingen, omhelzingen en kussen verstaan. Ook dat cijfer ligt hoger dan gemiddeld in Europa, waar 55 procent wel eens te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. Nederlandse vrouwen worden daarnaast bovengemiddeld lastiggevallen door een stalker.

Goede nazorg
"Het probleem zit niet in de cijfers, maar Nederland moet meer doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen", zegt Roscam Abbing. Hij wijst erop dat Nederland goed scoort als het gaat om de nazorg, de slachtofferhulp en de opvang.

De onderzoekers interviewden circa 1500 willekeurig gekozen Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 74 jaar over hun ervaringen met geweld na de leeftijd van 15 jaar. In totaal werd het onderzoek onder 42.000 vrouwen in alle 28 EU-landen uitgevoerd.

RTL Nieuws/ ANP
`