Oud-topambtenaar Demmink vervolgd

'Niet alleen Demmink, maar ook officieren genoemd'

05 maart 2014 12:12 Aangepast: 05 maart 2014 16:26
Beeld © ANP

Niet alleen oud-topambtenaar Joris Demmink, maar ook drie hoofdofficieren van justitie zijn met naam en toenaam genoemd in een onderzoek naar betrokkenheid van hooggeplaatste personen bij seksfeestjes met minderjarige jongens.

Dat zegt een getuige, die in 1997 als rechercheur betrokken was bij het zogeheten Rolodexonderzoek. Dat onderzoek concentreerde zich op een hoogleraar aan de Vrije Universiteit, die een 'faciliterende rol' zou hebben gespeeld bij de orgieën.

Koffie stond klaar
Volgens de getuige heeft het onderzoek geen nadere aanwijzingen opgeleverd tegen Demmink. Over de officieren wilde hij verder niets zeggen. Het Rolodexonderzoek heeft uiteindelijk geen tastbaar resultaat opgeleverd, althans niet waar het de hooggeplaatste figuren betreft.

De getuige zegt dat de hoogleraar de hand boven het hoofd is gehouden. Hij lijkt er over te zijn ingelicht dat zijn telefoon werd afgeluisterd. Ook was hij duidelijk voorbereid op een huiszoeking, aldus de ex-rechercheur. "De koffie stond bij wijze van spreken al klaar."

Teeven en Aalbersberg
Een aanvraag bij de toenmalige landelijke recherche-informatiedienst voor de inzet van observatieteams op Demmink en de officieren werd afgewezen door het hoofd van de dienst. Dat was de huidige Amsterdamse korpschef, Pieter-Jaap Aalbersberg.

In Amsterdam was de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven destijds ook betrokken bij het onderzoek. Hij was toen officier van justitie en uit dien hoofde belast met criminele inlichtingen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore