Special

Burgemeester Soest schakelt OM in om stemmen ronselen PvdA

11 maart 2014 16:10 Aangepast: 12 maart 2014 16:11

Burgemeester Rob Metz van Soest heeft het Openbaar Ministerie ingelicht over mogelijke ronselpraktijken door leden van de plaatselijke PvdA-fractie. Ronselen is verboden en strafbaar.

Het Openbaar Ministerie moet besluiten of er sprake is of is geweest van strafbare feiten en of er vervolging wordt ingesteld. "Ik neem deze gebeurtenis zeer hoog op", aldus burgemeester Metz. De burgemeester heeft vandaag overlegd met de secretaris-directeur van de landelijke Kiesraad over de kwestie. De gemeente gaat vooralsnog verder met de gewone voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week.

Afkeuring
PvdA-lijsttrekker Osman Suna en fractielid Adem Baskaya zouden bij de Fatih-moskee in Soest moslims die niet willen stemmen, hebben aangespoord hun stembiljetten in te leveren. Er zou vervolgens een stem mee uitgebracht worden op de PvdA. Maandagavond waren beelden van de ronselpraktijken op televisie te zien.

Maandag werd ook bekend dat PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman onderzoekt of de webmaster van de Soester afdeling zich met ronselen bezig heeft gehouden. Partijleider Diederik Samson sprak zijn afkeuring uit. 

Verkiezingen 19 maart:

Stemwijzer en kieskompas per gemeente
De do's en don'ts in het stemhokje
Een uitdaging: 15 quizvragen over de gemeente
Special: Alles over de gemeenteraadsverkiezingen

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore