Afscheiding de Krim

Poetin: De Krim nu officieel bij Rusland

18 maart 2014 12:21 Aangepast: 18 maart 2014 16:31

Rusland heeft de Krim definitief geannexeerd. De Russische president Vladimir Poetin en twee leiders van de Krim hebben daar een verdrag voor getekend. Aan de ondertekening van de wet ging een uitgebreid betoog van Poetin vooraf.

In de toespraak voor beide parlementen betoogde de Russische president dat de Krim bij Rusland hoort. Hij verwees zowel naar de geschiedenis als naar het referendum van afgelopen weekend.

Recht op zelfbeschikking
Net als de inwoners van Albanië en Kosovo dat hadden, heeft ook het volk van de Krim recht op zelfbeschikking, zei Poetin. "In tegenstelling tot Kosovo is er op de Krim geen sprake geweest van bloedvergieten. Ook niet van Oekraïense kant".

In zijn redevoering benadrukte Poetin de legitimiteit van het referendum, waarin 96,6 procent van de inwoners op de Krim voor toetreding van Rusland stemden. "De cijfers zijn overduidelijk", zei hij.

Daarnaast besteedde Poetin aandacht aan de historische banden van Rusland met de Krim. Volgens hem is het schiereiland na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie 'gestolen'. Doordat Rusland zich in de jaren 90 te slap opstelde om zijn belangen te beschermen, kwam het schiereiland onder Oekraïne te vallen.

'Limiet is bereikt'
De Russische president maakte verder in felle bewoordingen duidelijk dat hij zich door het Westen belazerd voelde. "Er wordt continu geprobeerd ons in een hoek te schoppen. Maar de limiet is bereikt", zei hij. Volgens hem werkte Rusland de afgelopen weken hard aan een relatie met EU op basis van vertrouwen en toenadering. "Maar we zijn keer op keer in het ootje genomen."

Ook maakte Poetin korte metten met de nieuwe machthebbers van Oekraïne. Hij noemde de regering in Kiev een groep 'zelfbenoemde bandieten' die onder controle staat van 'terroristen'.

RTL Nieuws
`