Buitenland

'NSA onderschept computeronderdelen en past ze aan'

30 december 2013 13:52 Aangepast: 30 december 2013 15:32

De NSA breekt niet alleen in op afstand, de geheime dienst manipuleert ook computeronderdelen. Om dat te doen worden pakjes met IT-apparatuur onderschept voordat ze bij de klant aankomen.

Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van interne NSA-documenten. Er worden hightechsnufjes in computers 'geïmplanteerd' die het mogelijk maken onopgemerkt informatie af te tappen.

Ook wordt er spyware op harde schijven geïnstalleerd die niet eens kan worden uitgeschakeld door de hele schijf te wissen en het besturingssysteem opnieuw te installeren.

Een speciale afdeling binnen de NSA heeft daarnaast een manier gevonden om kabels te manipuleren waarmee beeldschermen aan computers worden aangesloten. De Amerikaanse geheime dienst kan daardoor alles volgen wat op de monitor te zien is.

Het afluisteren van mobiele telefoons wordt vergemakkelijkt door 'nep-basisstations'. Om te kunnen functioneren, moet een mobiele telefoon contact maken met een zendmast van de eigen provider in de buurt. Door zich voor te doen als zo'n zendmast, kan het nep-basisstation telefoongesprekken afluisteren.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`