Woede om 'minder minder'

Burgemeester: Wilders is moreel kompas totaal kwijt

21 maart 2014 20:44 Aangepast: 21 maart 2014 20:48
Beeld © ANP

Burgemeester Jozias van Aartsen is geraakt door de uitspraken van Geert Wilders op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen.

"Wilders is zijn morele kompas echt verloren", zei de VVD'er Van Aartsen in een interview met Omroep West. "De uitspraken van Wilders hebben heel veel met me gedaan. Zo ga je niet met elkaar om."

Van Aartsen reageerde op de ophef die is ontstaan rondom PVV-leider Geert Wilders. Die zei woensdagavond op een PVV-bijeenkomst in Den Haag dat hij "ging regelen" dat er minder Marokkanen in Den Haag en het land zouden zijn. "Wat moet je nou zeggen tegen een Marokkaans-Nederlandse jongere die hartstikke zijn best doet en iets van zijn leven wil maken?" vraagt Van Aartsen zich af.

Haaks op rechtsstaat
"Politici moeten een moreel kompas hebben", aldus de burgemeester. Volgens hem is Wilders dat nu echt kwijt. "Datgene wat hij deze week zei in Den Haag, staat haaks op de beginselen van democratie en de rechtsstaat waar een burgemeester in een stad voor moet staan."

Den Haag is één van de twee gemeenten waar de PVV meedeed met de raadsverkiezingen. Vanwege de omstreden uitspraken zijn al drie PVV-leden uit de partij gestapt, onder wie het Haagse raadslid Chris van der Helm.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore