Nederland

'Oscar voor de journalistiek' voor politieke ondergang Henk Krol

27 maart 2014 22:36 Aangepast: 28 maart 2014 00:10

"Henk Krol betaalde zelf geen pensioenen", met dat bericht heeft Volkskrant-journalist Jeroen Trommelen een Tegel gewonnen in de categorie nieuws. De belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland werden vanavond uitgereikt.

Trommelen nam het met zijn onthullingen onder meer op tegen RTL Nieuws-journalist Siebe Sietsma, die samen met het KRO-programma Brandpunt was genomineerd voor hun onthullingen over de Bulgarenfraude.

Haagse Schouwburg
De uitreiking van de prijzen was in de Haagse Schouwburg, waar journalisten van uiteenlopende media zich hadden verzameld.

De prijs voor beste verslaggeving ging naar Nieuwsuur-correspondent Jan Eikelboom en Ruth Vandewalle voor hun verslag uit het door oorlog verscheurde Syrië. Ook in de categorie achtergrond ging de prijs naar de publieke omroep: Oeke Hoogendijk van het Uur van de Wolf won de prijs voor zijn documentaire over het nieuwe Rijksmuseum.

Sanne Terlingen won de publieksprijs voor onder meer een verhaal over kindersekstoerisme in Ghana. 

Geen rund, maar paard
De onthulling dat de Amsterdamse biefstukkoning Piet de Leeuw al sinds 1949 paard serveerde in plaats van rund, leverde Parool-journalist Hiske Versprille de Tegel op voor het beste onderzoek. Een interview met oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers zorgde ervoor dat NRC-journalisten Tom Kreling en Hugo Logtenberg ook een Tegel mee naar huis mochten nemen.

Naast de gevestigde orde werden ook prijzen uitgereikt voor jong talent. Trouw-journalist Alwin Kuiken won voor zijn reportage Gehard door de mensuur. Het initiatief Yournalism, dat via crowdfunding verhalen wil uitzoeken, kreeg de Toekomstprijs.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`