Zwakke dijken

3 miljoen Nederlanders wonen achter zwakke dijken

28 maart 2014 18:13 Aangepast: 29 maart 2014 11:41
Beeld © Medewerkers van het waterschap controleren de dijken langs het Eemskanaal | ANP

Drie miljoen Nederlanders of hun kinderen wonen in gebieden waar ze te maken krijgen met ernstige overstromingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar nieuwe gegevens van Rijkswaterstaat.

Onze rivierdijken zijn er veel slechter aan toe dan tot nu bekend. Minister Schultz zegt in het RTL Nieuws dat veel rivierdijken extra moeten worden versterkt om de risico's te beperken.

Flinke risico's
De overheid is bezig met een beoordelingsronde van onze dijken. Dat gebeurt veel grondiger dan voorheen. Nu blijkt dat er flinke risico's zijn die eerder niet gezien werden. 

Dat betekent, volgens rekenmodellen, dat drie miljoen Nederlanders binnen honderd jaar te maken krijgen met een overstroming. Het gaat om stedelijke gebieden zoals Zwolle, Krimpen aan de IJssel en grote delen van de provincies Groningen en Friesland en delen van Zeeland.

Bedreigd door 'piping'
Eerder beoordeelden waterschappen en Rijkswaterstaat vooral de hoogte van de dijk en de kans dat het water er overheen komt. Nu worden ook andere bedreigingen meegenomen in de beoordelingen. Daaruit blijkt dat honderden kilometers van onze dijken worden bedreigd door het zogenaamde 'piping': water dat onder de dijk doorloopt en zo gaten doet ontstaan, waardoor de dijk bij hoog water  kan instorten. 

Uit nieuwe studies naar dertig dijkringen blijkt dat de situatie in Nederland veel gevaarlijker is dan in Engeland, waar afgelopen winter grote gebieden onder water stonden. Dat zegt Han Vrijling, emeritus hoogleraar Waterbouwkunde aan de TU Delft. "Het is onvoorstelbaar groot, wat de gevolgen zijn van een overstroming. Iedereen onderschat dat. Iedereen is bang voor chemische fabrieken, maar dit is veel erger."

Miljarden euro's schade
De studies van Rijkswaterstaat laten zien dat een dijkdoorbraak miljarden euro's aan economische schade kan veroorzaken.

Minister Schultz van Infrastructuur noemt de toestand van de rivierdijken 'onwenselijk' en wil daarom de zwakke dijken extra verstevigen. Ze benadrukt wel dat er op dit moment geen dijken op instorten staan.

Ook start dit jaar een grote campagne om burgers bewust te maken van de risico's van overstromingen. Zo komt er informatie beschikbaar waar per woning te zien is wat de verwachte hoogte is van het water bij een overstroming en waar je dan het beste naar toe kunt vluchten.

Loop jij grote kans op natte voeten? Bekijk de overstromingsrisico's bij jou in de buurt op deze kaart.

Hoge kans op een overstroming, wat nu?

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore