Bescherming kinderen bij scheiding

Kinderen worden bij scheiding beter beschermd

31 maart 2014 06:31 Aangepast: 31 maart 2014 08:47
Beeld © ANP

Steeds vaker lopen scheidingen uit op juridische gevechten. De kinderen zijn daarvan de dupe. Daarom gaat het kabinet nu maatregelen nemen om het aantal vechtscheidingen terug te dringen.

Er komt een proef: echtparen die in scheiding liggen en al bekend staan als 'probleemgezin' krijgen een maatschappelijk werker en een bemiddelaar toegewezen. Die moeten zien te voorkomen dat de scheiding uit de hand loopt. 
 
Ook kunnen rechters een curator aanwijzen, die puur opkomt voor de belangen van het kind. Daarnaast komt er meer geld voor hulpverlening en een landelijke campagne die mensen aanmoedigt in te grijpen bij een vechtscheiding.
 
Ruben en Julian
Aanleiding is de gewelddadige dood van de broertjes Ruben en Julian, vorig jaar mei. Zij werden door hun vader omgebracht, die in een vechtscheiding lag met hun moeder.
 
De staatssecretarissen Fred Teeven en Martin van Rijn zeggen in het AD dat het tijd is voor actie omdat zo'n 10 procent van de scheidingen uitmondt in een juridisch gevecht. Maar, een vechtscheiding helemaal voorkomen is onmogelijk, benadrukt Teeven: "Ouders zijn in eerste instantie aan zet om te voorkomen dat een scheiding uit de hand loopt en kinderen de dupe worden. Zij zijn immers de enigen die de strijd echt kunnen stoppen."
 
Kinderombudsman: Verplicht in therapie
Ook Kinderombudsman Marc Dullaert wil maatregelen om kinderen beter te beschermen. Hij vindt dat ouders die gaan scheiden, verplicht in therapie moeten. Ook moeten zij, met hulp van een bemiddelaar, een ouderschapsplan opstellen. 
 
De Kinderombudsman presenteert later vandaag een adviesrapport. Dullaert wil met zijn rapport ouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun kinderen te beschermen. "Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het betrekken van kinderen in een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling is."
 
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`