Nederland

'Eet elke dag zeven porties groente en fruit'

02 april 2014 09:46 Aangepast: 02 april 2014 11:26
Beeld © ANP

Twee stuks fruit en twee ons groente, dat horen we al jaren. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit veel te weinig is. We moeten in totaal 675 gram groente en fruit eten. Elke dag.

Onderzoekers van University College in Londen kwamen er achter dat mensen die dagelijks vijf porties groente en 300 gram fruit eten, 42 procent minder kans hebben om voortijdig te overlijden, schrijven zij in het Journal of Epidemiology & Community Health. Het gaat dan om zeven porties groente en fruit per dag.

Wel verse groente
Dan vermindert de kans op kanker met 25 procent en heb je 31 procent minder kans op hartaandoeningen en beroertes. Je moet dan wel vooral verse groente en fruit eten. Uit de studie - uitgevoerd onder 65.000 mensen -  blijkt dat mensen die ingevroren of ingeblikte groente eten, juist een grotere kans hebben op ziektes.

Ook in Nederland gaan stemmen op om de aanbevelen portie groente en fruit flink omhoog te schroeven. Volgens het Voedingscentrum is de Gezondheidsraad bezig met het opstellen van een nieuwe richtlijn Goede Voeding. "Die neemt dit onderzoek absoluut mee", zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum in het AD. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore