Illegaal downloaden verboden

Downloadverbod: staat de politie straks voor mijn deur?

10 april 2014 14:00 Aangepast: 11 april 2014 08:10

Het is per direct verboden om films, muziek of games te downloaden van websites waar ze illegaal worden aangeboden. Wat zijn nu de gevolgen als je toch wat downloadt?

Het gaat niet om alle films en muziek, legt verslaggever Marc de Jong uit, maar om de dingen die websites als The Pirate Bay aanbieden zonder dat er auteursrecht over is betaald.

ZIE OOK: Illegaal downloaden per direct verboden

Het kabinet bevestigt de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, maar gaat de wet niet handhaven. Het is onmogelijk om iedereen thuis te controleren, vindt het kabinet. 

In plaats daarvan is er een thuiskopieheffing op lege dragers, zoals dvd’s en smartphones, legt De Jong uit. Met de opbrengsten van die heffing worden misgelopen inkomsten op auteursrechten gecompenseerd.

Nog minder betalen
Maar ook daar is het Hof het niet mee eens. "Een thuiskopieheffing mag wel, maar de opbrengst mag niet worden gebruikt om iets illegaals te compenseren", zegt De Jong. De heffing wordt daarom aangepast, en gaat mogelijk zelfs omlaag.

Wat als je nu toch illegaal downloadt? "Het kabinet komt over twee weken met een reactie over hoe ze hiermee omgaan", zegt De Jong. Mogelijk betekent dit volgens hem dat Nederland illegaal downloaden gewoon gaat gedogen.

Hoe dan ook hoeft niemand zich 'voorlopig zorgen te maken dat de techpolitie voor de deur staat'.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`