Kopzorgen over Jeugdwet

Ophef om nieuwe Jeugdwet: 5 vragen

11 februari 2014 13:46 Aangepast: 18 februari 2014 11:17
Beeld © RTL

Psychiaters, psychologen en ouders zijn het niet eens met de nieuwe Jeugdwet en grijpen het debat aan voor protest. Politiek verslaggever Steven Schoppert geeft antwoord op de belangrijkste vragen.

1. Wat gaat er veranderen?
Gemeenten krijgen veel meer taken. Vanaf 1 januari 2015 worden zij dan verantwoordelijk voor alle jeugdhulp, kinderbescherming en jeugdreclassering. Nu is die verantwoordelijkheid nog verdeeld over gemeenten, provincies en de rijksoverheid. 

2. Waarom zijn veel ouders en instanties hier zo op tegen?
Het belangrijkste pijnpunt zit hem in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, de jeugd-GGZ. Op dit moment is de hulp voor die kwetsbare groep nog geregeld in de Zorgverzekeringswet, en via die wet is 'recht op zorg' af te dwingen. Maar door die zorg over te hevelen naar de gemeenten, verdwijnt dat recht. In plaats daarvan krijgen gemeenten een 'zorgplicht' voor kinderen met psychiatrische klachten. 

Veel organisaties van kinderartsen, jeugdwerkers en ouders vertrouwen die zorgplicht niet. Zij zijn bang dat gemeenten vooral kinderen willen onderbrengen in maatschappelijk werk en preventieprogramma's. Ook denken zij dat het moeilijker wordt voor kinderen om bij een psychiater terecht te kunnen. 

Die angst wordt gevoed door recente uitspraken van Annemarie Jorritsma, de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG. Die zei: "We zullen een aantal taken niet meer uitvoeren zoals bij de zorg. Bij de jeugdzorg worden jongeren niet meer naar de psychiater gestuurd, maar naar de voetbalclub."

3. Waarom wil het kabinet de wet toch doorvoeren?
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil de jeugdhulp overzichtelijker en beter maken. Het past allemaal in het plan van het Kabinet om hulp aan kwetsbare gezinnen zoveel mogelijk in één hand te houden. '1 gezin, 1 plan, 1 regisseur', is de slogan. Tegelijkertijd wordt er op die manier ook bezuinigd op het budget voor jeugdzorg, vanaf 2017 zelfs 450 miljoen per jaar.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore