Homomishandeling Parijs

De Bruijn: Eis moet een waarschuwing zijn

06 mei 2014 21:31 Aangepast: 06 mei 2014 21:45
Beeld © AFP

"Ik hoop alleen maar dat ik straks weer onbezorgd op een terras kan zitten waar ik van deze mooie stad kan genieten", zegt Wilfred de Bruijn nadat justitie in Parijs tot drie jaar cel heeft geëist tegen de mannen die hem en zijn vriend in elkaar sloegen.

De Bruijn stond vandaag oog in oog met de mannen die hem en zijn vriend Olivier Couderc april vorig jaar in Parijs belaagden, volgens justitie omdat ze homofiel zijn. "Ik voel me boos en verdrietig", zegt De Bruijn na afloop.

"Het geeft in ieder geval veel voldoening te weten dat wat zij hebben gedaan niet zonder gevolgen blijft. En dat geldt niet alleen voor de daders, maar voor iedereen, want dit moet een waarschuwing zijn." Vier mannen staan terecht voor het geweld.

Drank en drugs
Couderc vroeg de verdachten om 'voor een keer' moed te tonen en te vertellen wat er precies is gebeurd. Maar de belangrijkste twee verdachten gingen niet op dat verzoek in. De 19-jarige Abdelmalik M. en de 29-jarige Redouane K. verschuilen zich achter overmatig drank- en cannabisgebruik en zeggen zich nauwelijks iets van de mishandeling te kunnen herinneren. M. zegt zo'n 'tien tot 15 wodka-jus' te hebben gedronken.

Ook ontkennen de verdachten dat de mishandeling iets met homofobie te maken had. "Ik heb helemaal niets tegen homoseksuelen, iedereen moet doen waar hij zin in heeft", reageerde K.

'Zeker homohaat'
Maar voor de aanklagers staat vast dat De Bruijn en zijn vriend zwaar werden mishandeld omdat ze homo zijn. "Er is geen ander motief, het ging niet om roof, de slachtoffers hadden niets van waarde bij zich."

De Bruijn trok internationaal de aandacht door de dag na de mishandeling foto's van zijn zwaargehavende gezicht op Facebook te zetten met de tekst 'zo ziet homohaat eruit'. Over zijn belagers zegt hij: "Voor mij zijn het onderkruipers. Gelukkig ga ik niet over de strafmaat, dat is aan de rechter."

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore