Reacties na finale Songfestival

Ilse en Waylon tweede op Eurovisie Songfestival

11 mei 2014 00:27 Aangepast: 11 mei 2014 07:16
Beeld © ANP KIPPA

Ilse Delange en Waylon hebben met hun nummer Calm After The Storm geschiedenis geschreven op het Eurovisie Songfestival. Ze behaalden de tweede plek in de finale.

De winst ging naar Oostenrijk met het liedje 'Rise Like A Phoenix' van de bebaarde 'zangeres' Conchita.

ZIE OOK: De mooiste foto's het Songfestival

Onder toeziend oog van naar schatting zo'n 150 miljoen kijkers brachten Ilse en Waylon, als gelegenheidsformatie The Common Linnets, het lied ten gehore. Ze kregen 238 punten, een enorm hoge score. Na afloop van de finale werd ook duidelijk dat The Common Linnets eerste waren in de halve finale.

De uitvoering was vrijwel identiek aan die van dinsdag, toen ze zich tijdens de eerste halve finale in de eindstrijd zongen. Vanuit de bomvolle B&W Hallerne klonk een daverend applaus.

In vrouwenkleding
De spanning liep hoog op bij het verdelen van de punten, maar al voordat de laatste landen aan de beurt waren, was al duidelijk dat Oostenrijk de winnaar was. Conchita Wurst, de veelbesproken zangeres met de baard, reageerde erg emotioneel. Tom Neuwirth, zoals de man in vrouwenkleding eigenlijk heet, droeg de winst op aan "iedereen die gelooft in een toekomst van vrede en vrijheid''.

De uitslag werd voor de helft bepaald door een vakjury in alle deelnemende landen en voor de andere helft door stemmen van de tv-kijkers. Namens ons land maakte zanger Tim Douwsma de punten live in de uitzending bekend.

Sinds 1998 was het niet meer voorgekomen dat Nederland in de top 5 eindigde. In dat jaar eindigde Edsilia Rombley met het lied 'Hemel en aarde' op de vierde plaats. Vorig jaar werd Anouk verdienstelijk negende.

Nederland doet al sinds de eerste editie (1956) mee aan het Songfestival. Vier keer werd er gewonnen. Dat was voor het laatst in 1975 met het liedje Ding-a-dong van Teach-In.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore