Flinke stijging asielzoekers

Teeven: 1000 asielzoekers per week naar Nederland

14 mei 2014 20:46 Aangepast: 15 mei 2014 10:53
Beeld © ANP

De laatste tijd is het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt toegenomen van 1000 per maand naar 1000 per week. Dat zei staatssecretaris Fred Teeven zojuist in het KRO-programma Eén op Eén.

Vooral Syriërs en mensen uit Eritrea weten ons land te vinden. Teeven denkt dat er bij de toestroom van asielzoekers uit Eritrea sprake is van georganiseerde mensensmokkel.  "Als ze in deze aantallen naar Europa komen is dat natuurlijk een ramp", aldus Teeven in Eén op Eén. 

Zie ook: 'Verdwenen' Eritrees elftal woont gewoon in Gorinchem

Tot maart kwamen er zo'n 1000 vluchtelingen naar Nederland per maand. Dit aantal gaat inmiddels per week op. "Als het zo doorgaat, hebben we er aan het eind van het jaar 65.000. Er moeten maatregelen worden genomen."

Extra locaties voor opvang
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is druk bezig om nieuwe locaties te vinden om de vele asielzoekers op te vangen. Zo krijgen in een leegstaande kazerne in Budel maximaal 1200 asielzoekers onderdak. Mogelijk komen daar sporthallen en leegstaande scholen bij. In het ergste geval, als er verder niets zou gebeuren, zou het nodig zijn weer asielzoekers op te vangen in tentenkampen of in leegstaande gevangenissen, aldus Teeven.

Intussen proberen de diensten de migratiestroom naar Nederland te stoppen. Zo is het mobiel toezicht in de grensgebieden in de afgelopen weken flink toegenomen. Het gaat om honderden extra patrouilles van de vliegende brigades van de marechaussee, zei de staatssecretaris.

 

RTL Nieuws
`