Pas op met lage hypotheekrente

Lage hypotheekrente kan juist duurder uitpakken

15 mei 2014 19:02 Aangepast: 06 september 2015 16:55

Wie niet goed oplet bij het vastprikken van zijn nieuwe hypotheekrente, kan flink het schip in gaan. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Niet alle banken wijzen klanten in hun rentebrief op de mogelijke nadelige gevolgen van een lage rente en dat is onwenselijk, vindt ook toezichthouder AFM.

De 1,5 miljoen Nederlanders met een (bank)spaarhypotheek lopen het risico dat een lagere hypotheekrente ertoe leidt dat ze per saldo duizenden euro's duurder uit zijn. De hypotheekrente is namelijk gekoppeld aan de rente die wordt vergoed op de spaarpot waarmee ze op termijn hun hypotheek willen aflossen. Een lagere hypotheekrente zorgt dus ook voor een lagere rentevergoeding op het spaarpotje. Er is dan extra inleg nodig om het gewenste eindbedrag bij elkaar te sparen.

ZIE OOK: Hypotheekrente lekker laag, maar pas op!

Wie tien jaar geleden een hypotheek afsloot, betaalde gemiddeld zo’n 5,5 procent rente. Maar wie nu een hypotheek afsluit, betaalt gemiddeld maar 3,5 procent rente. Fijn voor je lening, maar minder fijn voor je spaarpotje, want dat groeit veel minder snel aan dan de bedoeling was. Het verschil moet je zelf elke maand extra inleggen.

Wat je bespaart aan rente, kan daardoor verdwijnen in een fors hogere spaarpremie. Over de rest van de looptijd kan dat oplopen tot duizenden, soms tienduizenden euro's, zo blijkt uit berekeningen van financieel adviseurs op verzoek van RTL Nieuws.

ZIE OOK: AFM: Duidelijke informatie over hypotheekrente nodig​

Uit het onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat banken hun klanten niet altijd even goed op dit risico wijzen. Klanten krijgen weliswaar een brief met daarin een zogenoemd renteherzieningsvoorstel, maar wat de gevolgen zijn voor de spaarpremie blijft vaak onvermeld. ABN Amro en SNS Bank geven dit toe, maar stellen dat een adviseur de klanten er in een (telefonisch) adviesgesprek op wijst.

ING zegt dat in hun brief wél melding wordt gemaakt van de gevolgen van een lagere hypotheekrente, maar wil de brief niet overleggen. Rabobank meldt in de brief dat de hypotheekrente en de rentevergoeding voor de spaarpot aan elkaar gekoppeld zijn, maar waarschuwt klanten niet over de nadelige gevolgen die dit kan hebben.

Duidelijke info nodig
Toezichthouder AFM noemt het 'wenselijk' dat consumenten informatie krijgen over de mogelijke nadelige gevolgen van een langere hypotheekrente voor de opbouw van de spaarpot en noemt 'duidelijke informatie nodig voor een goede keuze'.

ABN Amro en Rabobank hebben inmiddels de toezegging gedaan om in hun brieven te gaan wijzen op de keerzijde van een lage rente. SNS zegt dat ook te overwegen en initieert een overleg met de andere banken over hoe de brieven beter kunnen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore