Pas op met lage hypotheekrente

Hypotheekrente lekker laag, maar pas op!

15 mei 2014 19:00 Aangepast: 15 mei 2014 20:06
Beeld © ANP

Banken blijken klanten niet of niet goed te informeren over de mogelijke nadelige gevolgen van het vastzetten van een lagere hypotheekrente. Hoe zit dat precies? Personal Finance-redacteur Elianne Kuepers beantwoordt de belangrijkste vragen.

Wanneer kom ik als huizenbezitter in aanmerking voor een lage hypotheekrente?
Als je een nieuwe hypotheek afsluit, of als je rentevasteperiode afloopt, kun je (opnieuw) kiezen voor een rentetarief. Dat kan ook wanneer je tussentijds je rentevasteperiode openbreekt. De meeste mensen kiezen voor een rentevasteperiode van vijf of tien jaar. Zo ben je er zeker van dat je lange tijd hetzelfde kwijt bent aan rente. Maar de rentebetaling is maar de helft van het verhaal. En kiezen voor de laagste rente is niet per se het goedkoopst.

Hoe kan dat?
Dat heeft te maken met het feit dat veel mensen, anderhalf miljoen huishoudens, een (bank)spaarhypotheek hebben. De rente die zij betalen voor hun hypotheek is gekoppeld aan de vergoeding die ze krijgen voor het spaarpotje waarmee ze uiteindelijk hun hypotheek hopen af te lossen. Een lagere hypotheekrente betekent dat je minder rente betaalt, maar ook dat je spaarpot minder snel groeit. Om dan toch je hypotheek af te kunnen lossen, moet je meer spaargeld in de pot stoppen. Soms zelfs meer dan je bespaart op de rentebetalingen.

ZIE OOK: Consument kan dupe worden van lage hypotheekrente

Wat moet ik doen om niet het slachtoffer te worden van een lagere hypotheekrente?
Goed opletten is het devies. Een paar maanden voordat je rentevasteperiode afloopt, krijg je een brief van je bank met een renteherzieningsvoorstel. Kies dan niet zo maar voor de laagste rente, omdat je denkt dat je daardoor lage maandlasten krijgt. Maar vraag je bank om door te rekenen welke gevolgen de verschillende rentetarieven hebben voor de spaarpremie. Dat vindt je bank misschien niet leuk, want het betekent werk, maar dring er op aan. Want alleen met die informatie kun je een goede keuze maken, omdat je alleen dan weet wat je de komende jaren kwijt bent aan rente en spaarpremie.

Is het altijd een nadeel, of alleen als je een spaarhypotheek hebt?
Het kan een nadeel zijn als je een hypotheek hebt waarbij de rente die je betaalt voor je lening gekoppeld is aan de rente die je krijgt op je spaarpot. Als je twijfelt of dat het geval is, doe dan navraag.

ZIE OOK: AFM: Duidelijke informatie over hypotheekrente nodig

Moet ik het lage rentepercentage accepteren, of mag ik ook kiezen voor een hogere rente?
In een renteherzieningsvoorstel zal de bank je altijd verschillende rentetarieven aanbieden. Je bent vrij hieruit een keuze te maken.

Ik heb een lage rente afgesloten. Kan ik nog terug?
Wanneer je je handtekening gezet hebt, geldt bij de meeste banken: afspraak is afspraak. Je kunt er in dat geval wel voor kiezen je contract open te breken en je rente opnieuw vast te zetten. Je loopt dan wel het risico een boete te moeten betalen. Laat goed berekenen of die boete opweegt tegen het voordeel dat een nieuw rentepercentage je biedt.

Loop je ook tegen dit probleem aan? Meld je dan op oproep@rtl.nl.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore