Teleporteren kan echt

Teleporteren is geen sciencefiction meer

30 mei 2014 10:46 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Beeld © Thinkstock

Mensen teleporteren zoals in de serie Star Trek, is nog niet mogelijk. Maar informatie teleporteren is dankzij wetenschappers van de TU Delft nu geen sciencefiction meer.

Door het toepassen van kwantummechanica zijn de wetenschappers erin geslaagd om over een afstand van drie meter informatie volkomen veilig en niet afluisterbaar te versturen door teleportatie.

Geen verbinding tussen computers
Wat daarbij belangrijk is om te weten, is dat de data over die afstand niet door de tussenliggende ruimte reisde. De informatie is dus als het ware van de ene computer naar de andere gezonden, zonder dat er een verbinding was tussen die twee computers - niet vast en ook niet draadloos.

Kwantumfysici hebben het over het verschijnsel 'verstrengeling' als ze uitleggen hoe teleportatie werkt. "Eigenlijk begrijpt niemand wat er bij verstrengeling gebeurt", geeft professor Ronald Hanson toe. "We weten wel dat het bestaat, dat is algemeen aanvaard onder natuurkundigen."

Ongelijk Einstein bewijzen
"We begrijpen wiskundig wel hoe het werkt, we kunnen het uitrekenen. Maar omdat er geen analogie bestaat met iets dat we uit het dagelijks leven kennen, is het niet in woorden te vatten. Het komt er grofweg op neer dat twee deeltjes, ook al zijn ze ver van elkaar verwijderd, op elkaar reageren."

De wetenschapper die het voor elkaar weet te krijgen om informatie te teleporteren over een afstand van 1300 meter, levert als eerste het bewijs dat Albert Einstein het mis had met zijn uitspraken over de kwantummechanica. Hij had het over 'spooky science' en geloofde niet dat teleportatie mogelijk was.

Deze zomer de grote test
Binnen de kwantummechanica geldt deze test, de loophole-free Bell test (.pdf), als heilige graal. De Delftse wetenschappers hebben al een klein voorschot genomen op dit experiment. Professor ​Hanson gaat deze zomer proberen om informatie te teleporteren over 1300 meter, tussen twee gebouwen van de TU in Delft.

RTL Nieuws/ANP
`