Teleporteren kan echt

Teleporteren door kwantummechanica: leuk hoor, maar wat is het?

30 mei 2014 15:44 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Kaley Cuoco en Jim Parsons op de set van The Big Bang Theory. Beeld © Getty

Delftse wetenschappers zijn erin geslaagd informatie te versturen door teleportatie dankzij de kwantummechanica. Sinds de comedyserie The Big Bang Theory op tv is, heeft bijna iedereen daar weleens van gehoord. Maar wat is het precies?

Nou, leg maar uit. Wat moet ik onder kwantummechanica verstaan?
Kwantummechanica is een tak van de natuurkunde. Iedereen kent wel een paar ‘gewone’ natuurkundige wetten. Dat een tafel door zijn poten zakt als er te veel gewicht op staat bijvoorbeeld. Het idee is eigenlijk dat die wetten altijd en overal voor iedereen hetzelfde zijn. Dus ook op Mars, en ook ergens in de compleet lege ruimte tussen twee sterrenstelsels: de wetten van de zwaartekracht gelden voor complete planeten, maar ook voor een enkel broodkruimeltje. Wetenschappers ontdekten begin vorige eeuw dat de bekende wetten voor heel kleine dingen niet meer gelden. De allerkleinste deeltjes die we kennen (kleiner dan een atoom) volgen andere wetten. Wetten die conflicteren met de bekende natuurkunde: de spookachtige wetten van de kwantummechanica.

ZIE OOK: Teleporteren is geen science-ficton meer

Hoezo spookachtig?
Die kwantummechnica heeft een paar heel vreemde wetten waar we met ons menselijk voorstellingsvermogen niet bij kunnen. Een van die spookachtige wetten zegt dat twee heel kleine deeltjes, die op geen enkele manier met elkaar in contact staan, toch op elkaar reageren. En dat het daarvoor ook niet uitmaakt hoever de twee deeltjes uit elkaar staan: twee meter, een miljard kilometer - het maakt niet uit hoever. Het andere deeltje mag ook ergens aan het einde van het heelal rondzweven. Of, zoals bij het experiment in Delft: het ene deeltje in de ene computer en de andere in een andere computer.

Hoe kan dat?
Dat weet niemand. Maar het is al verschillende keren bewezen dat het wel echt zo werkt. Ook al begrijpt niemand het.    

Wat heb je eraan?
Als twee deeltjes zonder enige verbinding toch op elkaar reageren, dan wordt er dus informatie ‘geteleporteerd’. Informatie is eerst op de ene plek, en vervolgens op de andere, zonder dat de weg ertussen is afgelegd. Als het ene deeltje in jouw computer zit en het andere bij jouw internetprovider, dan heb je een soort draadloos internet. Die verbinding is niet af te luisteren, omdat er eenvoudigweg  geen informatie wordt verzonden.  

Hebben we dan straks thuis allemaal draadloos kwantuminternet?
Zo snel zal het niet gaan. Momenteel is er slechts 1 bit aan informatie verstuurd, het kleinst mogelijk stukje informatie. Kenners verwachten niet dat dit nu het gewone internet zal gaan vervangen, hooguit dat we dit ernaast gaan gebruiken om bijvoorbeeld onze bankzaken online te regelen. Maar dat is allemaal al heel erg speculeren natuurlijk. Het gaat om fundamenteel onderzoek. Dat houdt zich niet bezig met de vraag wat je ermee kunt doen, maar met de vraag óf het kan. Niemand weet nog waar de mogelijkheden toe zullen leiden.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`