Nederland

Slimme truc: Studieschuld als goedkope hypotheek

12 juni 2014 16:59 Aangepast: 06 september 2015 16:55
Beeld © ANP

Je studiefinanciering gebruiken om een huis te kopen. Dat kan, volgens financieel adviseurs, met het nieuwe sociaal leenstelsel. En volgens hen is het nog voordelig ook.

In het nieuwe leenstelsel hoeven studenten hun studieschuld minder snel terug te betalen dan in het huidige stelsel. Daardoor wordt het mogelijk om de studiefinanciering in te zetten bij de aankoop van een huis. Studenten lenen in dat geval het maximale bedrag en zetten dat apart op een spaarrekening. Na hun studie gebruiken ze het geld om een huis te kopen.

Ruim tienduizend euro goedkoper
Uit berekeningen van hypotheekadviseurs blijkt dat die constructie ruim 10.000 euro voordeel op kan leveren. Een rekenvoorbeeld:

Wie (een aantal jaren) na zijn studie een huis koopt en een hypotheek van 200.000 euro afsluit, betaalt daarvoor gemiddeld 798 euro per maand. Maar als diegene een hypotheek van 140.000 euro afsluit en de rest van zijn huis met een studielening van 60.000 euro financiert, betaalt hij gemiddeld 760 euro per maand. Dat scheelt hem over de hele looptijd 13.680 euro.

Betere voorwaarden
Dat komt doordat de rente die je over een studielening betaalt veel lager is dan de hypotheekrente. Daarnaast heeft de studielening soepelere voorwaarden dan een hypotheeklening. Je betaalt een studielening af naar draagkracht, dus als je weinig verdient, betaal je weinig terug. En wanneer je de lening na 35 jaar niet volledig hebt afgelost, wordt het restant kwijtgescholden.

Oppositiepartijen CDA en PVV zeggen bezorgd te zijn over deze mogelijkheid. "Dit is een reëel gevaar", zegt CDA'er Michel Rog. "De overheid staat garant voor deze studieleningen. We lopen het risico dat als veel studenten van deze constructie gebruik gaan maken, het geld niet terugkomt. Dan draait de belastingbetaler er voor op." Het CDA gaat het kabinet om opheldering vragen.

Reageren op dit bericht? Mail naar Elianne.Kuepers@rtl.nl

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore