Enquête woningcorporaties

Banken aan de beurt bij enquête woningcorporaties

18 juni 2014 10:02 Aangepast: 18 juni 2014 10:07
Beeld © ANP

De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties buigt zich vandaag opnieuw over Vestia, het bedrijf dat bijna ten onder ging aan de handel in derivaten. Vandaag worden vertegenwoordigers van de betrokken banken aan de tand gevoeld.

Vestia, de grootste corporatie van Nederland, kocht voor meer dan 20 miljard euro aan derivaten om onverwachte tegenvallers bij rentestijgingen op leningen op te vangen. Het was een risicovolle belegging, die van de hand moest worden gedaan om te voorkomen dat Vestia failliet zou gaan. Vestia leed een verlies van bijna twee miljard.

Banken verdienden kapitalen
De derivaten werden gekocht bij een groot aantal banken, waaronder ABNAMRO en ING. Deze twee worden vanmiddag verhoord door de enquêtecommissie. Zij moeten inzicht geven in de risico’s van de derivatenhandel, hun relaties met Vestia en hoeveel zij aan de woningcorporatie hebben verdiend. Dat moeten miljarden euro’s zijn geweest.

Ook buitenlandse banken, met als belangrijkste de Deutsche Bank, hebben goed aan Vestia verdiend. Omdat zij in het buitenland zijn gevestigd, kunnen ze niet worden gedwongen om voor de enquêtecommissie te verschijnen.

Eerder werden topman Erik Staal, kasbeheerder Marcel de Vries en tussenpersoon Arjan Greeven verhoord. De laatste twee worden ook vervolgd door het Openbaar Ministerie op verdenking van omkoping en belastingontduiking. Greeven verdiende aan de derivatenhandel twintig miljoen euro; De Vries eiste daarvan de helft op.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore