Nederland

Kinderarts: Maak euthanasie mogelijk voor jonge kinderen

05 juli 2014 06:57 Aangepast: 05 juli 2014 07:37
Beeld © ANP

Als jonge kinderen heel erg lijden en als er geen mogelijkheden zijn hun lijden te verlichten, moeten artsen de mogelijkheid hebben een einde te maken aan hun leven. Dat zegt professor Eduard Verhagen, kinderarts van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Verhagen doet zijn uitspraken vanavond in Nieuwsuur, kondigt het programma aan op zijn website.

In de wet staat dat euthanasie alleen mogelijk is bij wilsbekwame volwassenen. Ook ernstig zieke kinderen vanaf twaalf jaar kunnen in overleg met hun ouders een einde aan hun leven laten maken. Verder kunnen artsen in ernstige gevallen besluiten om het leven van kinderen tot een jaar te beëindigen.

Ondraaglijk lijden
Tussen een en twaalf jaar is euthanasie op dit moment niet mogelijk. Verhagen vindt dat artsen en ouders samen ook een beslissing moeten kunnen nemen over het leven van die kinderen. "Het is merkwaardig dat er voor even onbekwame kinderen van iets meer dan een jaar nog geen regeling is."

"Het gaat om kinderen die ondraaglijk lijden en in de loop van hun leven alle vermogens die ze hadden, verliezen en uiteindelijk overlijden. Voor die kinderen moet het mogelijk zijn om hun leven actief te beëindigen, zoals dat nu al mogelijk is voor pasgeborenen."

België
In België werd begin van het jaar een nieuwe euthanasiewet aangenomen. Sindsdien is België het eerste land ter wereld waar euthanasie ook voor alle minderjarigen mogelijk is.

De wet was omstreden: een dag voor de stemming riepen 160 kinderartsen op niet over het voorstel te stemmen. Er is geen noodzaak voor de uitbreiding van de euthanasiewet, meenden ze. Bovendien wezen ze erop dat personen onder de 18 jaar niet denken als een volwassene.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore