Internationale spanning om MH17

Separatisten in Oekraïne: niemand weet of het een losgeslagen bende is

21 juli 2014 14:10 Aangepast: 21 juli 2014 15:35
Beeld © AFP

Wie zijn de separatisten in Oekraïne? En heeft de Russische president Vladimir Poetin controle over ze? We vroegen het een aantal experts.

1. Die separatisten, wat zijn dat voor mensen en waar komen ze vandaan?
Dat valt niet één-twee-drie te zeggen, zegt Kees Homan, militair expert van instituut Clingendael. "Het is een gemengde groep. Voor een deel zijn het inwoners van Oost-Oekraïne - die zich geen Oekraïener voelen - en voor een deel zijn het mensen uit Rusland, soms ook uit Tsjetsjenië." Het zijn flinke vechtersbazen, met professionele uitrusting en wapens. "Sommigen zijn zelfs deserteurs uit het Oekraïense leger." Ook vechten er Russische oud-officieren mee, die ook kennis hebben van Russisch wapentuig, waar de separatisten over beschikken.

2. Wat hebben ze precies?
Ze zouden luchtafweergeschut hebben en mogelijk dus ook raketinstallaties waarmee vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten. "Dat ligt niet voor het oprapen", zegt Nicolaas Kraft van Ermel van de Centre for Russian Studies van de Rijksuniversiteit Groningen. "Het Kremlin doet alsof zijn neus bloedt, maar er staan bijvoorbeeld ook tanks in Donetsk. Die komen niet uit de lucht vallen."

3. Hoe lopen de lijntjes met Moskou?
"Dat wordt speculeren", zegt Homan. "Volgens de geruchten komen de wapenleverancies uit Rusland." Ook Ruslandexpert Max Bader van de Universiteit Leiden weet niet precies wat de betrokkenheid van Poetin is. "Er is wel zeker sprake van betrokkenheid, maar in hoeverre is onduidelijk. In het begin leek Rusland dit te kunnen aansturen, en ik heb nog steeds de indruk dat ze het kunnen stoppen." Volgens Bader zou het conflict snel zijn afgelopen als de separatisten op zichzelf zouden staan. "Ze hebben Russische expertise nodig om dit alles te doen."

4. Wat wil Poetin?
Hij wil Oost-Oekraïne tot zijn invloedssfeer houden, stelt Homan. Dat is het rijkere deel van Oekraïne. De rest van het land stelt zich juist meer pro-Europees op.

5. Wat nu?
Dat is de grote vraag. Wat doet Poetin? Wat kán Poetin doen? "Niemand is erbij gebaat dat er een vliegtuig uit de lucht geschoten is", zegt Ruslandkenner Kraft van Ermel. De sleutel ligt in ieder geval bij Poetin, concluderen de kenners. "De Britse premier Cameron oefent druk uit en wil ook bondskanselier Merkel meekrijgen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is met een stevige verklaring gekomen", zegt Homan. Max Bader vermoedt dat Poetin wel iets kan betekenen. "Maar wat precies, dat is onduidelijk."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`