Piloten boos over vlucht Oekraïne

'Inlichtingendiensten kenden gevaar vliegen boven Oekraïne'

23 juli 2014 10:57 Aangepast: 23 juli 2014 15:11
ECA-voorzitter Nico Voorbach Beeld © RTL Nieuws

Een klein aantal landen wist al voor 17 juli van de risico's van een raketaanval boven Oost-Oekraïne, maar heeft die informatie voor zichzelf gehouden en alleen aan de eigen luchtvaartmaatschappijen doorgegeven. Dat zegt Nico Voorbach, de voorzitter van de Europese pilotenvereniging ECA tegen RTL Nieuws.

Luchtvaartmaatschappijen uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië zijn volgens de European Cockpit Association 'gewaarschuwd voor het feit dat als zij in dat gebied kwamen, op welke hoogte dan ook, dat er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden'.

Op grote hoogte
"Het ging over wat voor luchtdefensiesystemen of raketsystemen separatisten of andere militanten daar gebruikten en dat er dus een risico was dat deze raketten commerciële vluchten op grote hoogten konden bereiken", aldus Voorbach tegen de researchredactie van RTL Nieuws.

Volgens Voorbach was bekend 'dat deze in handen waren van mensen die dat zouden gebruiken tegen vliegtuigen van Oekraïne of Rusland en dus ook tegen passerende andere vliegtuigen, zogenaamde collateral damage'.

ZIE OOK: 'Diensten moeten informatie over luchtruim delen'

Volgens de ECA wordt dit soort informatie structureel niet gedeeld met luchtvaartmaatschappijen uit andere landen. "Als dit internationaal bekend was geweest, dan was er niet één vlucht overheen gevlogen." Hierdoor wisten luchtvaartmaatschappijen uit andere landen niet van deze risico's. Volgens de ECA waren KLM en Malaysia Airlines niet op de hoogte van de informatie.​ Voorbach vindt dat schandalig. "Omdat je hier niet praat over inlichtingen of commerciële belangen, maar over mensenlevens." 

De ECA baseert zich op informatie van piloten uit de eigen achterban, maar ook op contacten in de inlichtingenwereld. De vereniging wil dat er zo snel mogelijk een organisatie wordt aangewezen die wereldwijd informatie gaat verzamelen en die deelt met alle landen en luchtvaartmaatschappijen.

Niet reageren
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA willen niet op de uitspraken van de ECA reageren. De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en laat weten dat de Onderzoeksraad voor de veiligheid alle kwesties rond de ramp onderzoekt en dus hier ook naar zal kijken. De AIVD reageert niet op de uitspraken van de ECA.

Kijk hier voor het interview met Nico Voorbach:

Click to read in English (pdf)

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore