Omstreden UberPOP aangepakt

Uber-app: wat is het nou eigenlijk?

11 juni 2014 14:30 Aangepast: 06 september 2015 16:55

Razendpopulair omdat het goedkoop en makkelijk is, maar niet onomstreden: de Uber-app waarmee je een taxi kunt bestellen. Maar hoe werkt de app precies? En wat is de kritiek?

1. Wat is Uber nou eigenlijk?
Het is een bedrijf dat uit de Amerikaanse stad San Francisco via een app een alternatieve taxidienst aanbiedt. Vier jaar geleden werd Uber opgericht en in die tijd maakte het bedrijf een stormachtige groei door. De waarde van de app wordt nu geschat op 12 miljard euro. In 128 steden in 37 landen is de app nu te gebruiken. Ook in Nederland kun je in Amsterdam en Rotterdam via je smartphone met één druk op de knop een taxi bestellen. Uber wil snel in meer steden actief zijn. In Den Haag heeft de dienst al proefgedraaid

2. Hoe werkt het?
De app kun je downloaden via de App Store of Google Play Store. Daarna registreer je je. Als je een taxi zoekt, zie je alle beschikbare Uber-auto's op een kaart rijden. De taxi die je wilt, kun je daarna oproepen. In de app kun je al intoetsen wat je eindbestemming is, waarna Uber een prijsindicatie geeft. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Hoewel de Uber-tax's voorlopig alleen binnen de stadsgrenzen van Amsterdam of Rotterdam zijn op te roepen, kun je je wel van bijvoorbeeld Amsterdam naar Utrecht laten brengen. 

3. Waarom is het zo populair?
Gebruikers roemen de service vanwege het gemak en de prijs, soms zelfs maar de helft van een normale taxirit. Dat komt onder andere omdat er geen taxicentrale meer aan te pas komt en de fooi ook al inbegrepen is bij de ritprijs. Omdat je account is gekoppeld aan je creditcard hoeven gebruikers ook geen cash op zak te hebben. Nare ervaringen met chauffeurs kunnen gebruikers melden via de app, bij je volgende rit kun je chauffeurs die zich onbeschoft gedragen dus mijden. 

4. Hoeveel kost het?
Dat hangt natuurlijk af van het ritje. Het basistarief van Uber is 3 euro en daarna betaal je 1,90 euro per kilometer. Als je dat vergelijkt met de prijzen van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), dan is de instapprijs iets hoger, maar ligt de kilometerprijs iets lager. Een rit van 5 kilometer komt bij TCA uit op 13,49 euro en bij Uber is dat 12,50 euro. Voor de andere diensten van Uber, uberBLACK en uberLUX gelden hogere tarieven, bij BLACK is het minimumbedrag 10 euro, LUX rijdt voor bij een minimumbedrag van 15 euro. Voor deze diensten gebruikt Uber luxere auto's en professionele taxichauffeurs. 

5. Klinkt goed. Wat is het probleem?
Volgens taxicentrales omzeilt Uber de regels. In Berlijn is Uber verboden omdat de app zich niet aan de taxiregels houdt. Ook Brussel doet Uber in de ban, de rechter vindt de app oneerlijke concurrentie - tot grote woede van de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes. Zij vindt de België de taxisector beschermd en sprak van 'kartelvorming'. Taxichauffeurs voerden actie in verschillende Europese hoofdsteden. Uber zou de traditionele taxichauffeurs beconcurreren omdat ze via de app ook toegang geven tot privéchauffeurs.

6. Is dat ook zo?
Gedeeltelijk: de dienst uberPOP is door de Inspectie Leefomgeving en Transport bestempeld als illegaal. Aan het eind van dit jaar wordt de huidige taxiwet besproken in de Tweede Kamer. Uber lijkt er van uit te gaan dat die wet wordt aangepast en heeft haar dienst uberPOP uitgebreid. De Inspectie betrapte bij een controle vier chauffeurs en gaf hen een boete, die Uber zegt te betalen. De twee andere diensten uberBLACK en uberLUX zijn wel legaal, het zijn taxi's met chauffeurs met een officiële taxivergunning. Wel mogen deze diensten hogere prijzen rekenen dan normale straattaxi's, omdat de klanten regelmatig gebruik maken van de dienst. Er is dan geen sprake meer van een normale taxi met een maximum instaptarief, maar van contractvervoer.

7. Hoe wordt er in Nederland op Uber gereageerd?
De Inspectie Leefomgeving en Transport liet uberPOP tot begin oktober ongestoord haar gang gaan, maar greep dus uiteindelijk in. De dienst sluit meer handhavingsacties zoals die van 12 oktober niet uit. 

RTL Nieuws
`