Nederland

Aboutaleb schiet Van Aartsen te hulp

02 augustus 2014 07:43
Aboutaleb (links) en Van Aartsen in 2010. Beeld © ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zet vraagtekens bij de kritiek die zijn Haagse collega Jozias van Aartsen te verduren krijgt. Die zou vorige week hebben verzuimd in te grijpen tijdens een uit de hand gelopen demonstratie.

"Wij zijn er niet om de publieke opinie te bevredigen, maar om de openbare orde te handhaven'', stelt Aboutaleb vandaag in een interview met het Financieele Dagblad. De burgemeester noemt het onwenselijk om demonstraties op voorhand te verbieden, ook als activisten er 'primitieve meningen' op nahouden.

ZIE OOK: Twee aanhoudingen voor pro-Gazademonstratie

"Wij zijn geen meningenpolitie'', aldus Aboutaleb. "Achteraf moet het OM beoordelen of er strafbare feiten zijn gepleegd. Op dat punt is Jozias van Aartsen onbegrepen.''

Te laks
Volgens critici reageerde Van Aartsen te laks op misdragingen van activisten tijdens een pro-Gazademonstratie. Aboutaleb benadrukt dat bij demonstraties soms niet alle strafbare feiten worden gezien door de aanwezige politie. Daardoor is het ook in Rotterdam mogelijk dat niet wordt opgetreden.

"Hoe billijk is het dan dat ik achteraf het verwijt zou krijgen dat ik laf ben, zoals mijn collega in Den Haag is gebeurd?'', vraagt de burgemeester zich af. ,,We kunnen niet één op één toezicht houden.''

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore