Missie MH17 stilgelegd

Rutte: Nederlandse missie MH17 stopt, te gevaarlijk

06 augustus 2014 19:07 Aangepast: 06 augustus 2014 21:22
Beeld © ANP

De Nederlandse missie op de rampplek van MH17 stopt. Het is nu te gevaarlijk om door te gaan, gelet op alle ontwikkelingen daar. Dat heeft premier Rutte zojuist gezegd.

De experts kunnen hun werk niet doen door de veiligheidssituatie ter plaatse. De belangrijkste gebieden zijn onderzocht, zei Rutte. Morgen komt er een vlucht uit Charkov naar Nederland met veel gevonden bagage uit de wagon en het gebied. 

"We zouden graag zijn gebleven, maar de ontwikkelingen wijzen in een andere richting. We hebben gedaan wat we konden onder de huidige omstandigheden. Iedereen zal met ons eens zijn, dat we onze mensen niet aan dergelijke omstandigheden kunnen blootstellen." Als het veilig is gaan de onderzoekers terug naar de rampplek, aldus Rutte. 

Klein team blijft achter
"Een klein team blijft achter in de regio. Er blijft dus ook een mogelijkheid voor de lokale bevolking om eventuele stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers over te dragen." 

Rutte gaf aan te hopen over twee a drie weken te kunnen laten weten hoeveel lichamen van slachtoffers inmiddels zijn geborgen. Er zijn 700 DNA-monsters genomen die op dit moment worden onderzocht. 

Ambitie om terug te gaan
Het feit dat de crashsite nu verlaten wordt, betekent niet dat de onderzoeken naar de toedracht en de opsporing ophouden. "Ook richting de nabestaanden zeg ik: we stoppen nu, maar we stoppen niet."

De ambitie blijft dan ook om terug te gaan naar de rampplek, als er zicht op is om langere tijd er stabiel te kunnen werken. 

RTL Nieuws
`