IS onthoofdt journalist

Kamer: 'Toejuichen onthoofding hard aanpakken'

21 augustus 2014 08:38 Aangepast: 21 augustus 2014 14:36

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat de regering mensen die in Nederland IS-geweld aanhangen, hard straft. "De overheid laat nu alleen maar twijfel zien", zegt het CDA.

In Nederland is vooral met afschuw gereageerd op de gruwelijke onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Maar op sociale media duiken ook veel steunbetuigingen op. 'Mooi, mooi, mooi', is bijvoorbeeld te lezen bij een Facebookpost over dood van Foley. In een andere reactie worden de IS-strijders aangemoedigd om hetzelfde te doen met de andere Amerikanen die nog vast worden gehouden. IS-sympathisant 'Abdullah West' zegt op Facebook: "De Islamitische Staat heeft haar eerste Amerikaan al te pakken!"

ZIE OOK: Nederlandse IS-aanhangers opgetogen over onthoofding

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat dit soort mensen hard aangepakt moet worden. CDA-leider Buma vindt zelfs dat de verheerlijking van IS strafbaar gesteld moet worden. "De overheid laat nu alleen maar twijfel zien. Burgemeesters die worden geconfronteerd met de demonstraties, worden in de kou gezet, want ze kunnen er niet veel tegen doen. Dat maakt aanhangers alleen maar sterker", aldus Buma in De Telegraaf.

Ook PVV-leider Wilders betreurt het 'gebrek aan terreurbestrijding' van het kabinet: "Schandalig, onverantwoord en levensgevaarlijk want de giftige ISIS-slang moet snel uit onze samenleving worden gesneden." Ook binnen regeringspartij VVD wordt aangedrongen op actie. "De politiek moet eensluidend stelling nemen tegen dit verwerpelijke gedrag." 

Rutte kondigde maatregelen aan
Voorstellen over hoe die aanpak van IS-sympathisanten eruit moet zien, doen de Kamerleden niet. Premier Rutte kondigde vorige week wel maatregelen aan. Hij zei dat er geen 'verzachtende omstandigheden' zijn voor het extremisme en het antisemitisme onder sommige moslimjongeren. "Beleid, slechte jeugd, armoede, wat dan ook. De denkbeelden zijn in absolute zin te verwerpen en er mag geen uiting aan worden gegeven." Hoe Rutte dit gaat aanpakken, vertelde hij niet.

STEM MEE: Wat vind jij? Moeten mensen die IS verheerlijken, strafbaar worden gesteld?

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore