Nederland

Nederlanders mijden zorg door angst hoge kosten

21 september 2015 18:49 Aangepast: 21 september 2015 19:01
Beeld © ANP

Een op de vijf mensen gaat niet naar de huisarts of de apotheek als dat nodig is. Veel van deze zorgmijders zijn bang voor hoge kosten, door het eigen risico. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar VGZ.

Zorgverzekeraar VGZ heeft onderzoek laten doen naar het mijden van zorg. Daaruit blijkt dat één op de vijf mensen niet naar de huisarts, specialist of apotheek gaat. Van hen doet de helft dat omdat ze bang zijn dat het duur is.

Het gaat vooral om jonge mensen, tussen 18 en 34 jaar, die zorg vermijden. Vermoedelijk gaan mensen niet naar de huisarts omdat ze geen verder onderzoek of medicijnen willen. Vooral de huisarts wordt vermeden, ook al valt die niet onder het eigen risico. Ook specialisten in het ziekenhuis, fysiotherapie en medicijnen worden ontlopen. 

Mijden maakt zorg juist duurder
Verzekeraars denken dat zorg hierdoor juist duurder wordt, omdat de aandoeningen van zorgmijders verergeren als ze niet naar een arts gaan. Daardoor zijn uiteindelijk duurdere behandelingen nodig. Bij bijna tweederde van de ondervraagden waren de klachten verergerd doordat ze niet op tijd hulp zochten. Verzekeraars willen dan ook dat het eigen risico omlaag gaat. 

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt verplicht eigen risico voor de zorgverzekering, en die is in de afgelopen jaren flink omhoog gegaan. In 2010 betaalden we nog 165 euro eigen risico, en dat is gestegen tot 375 euro dit jaar. Volgend jaar komt er weer een tientje bovenop. Hoe laag het eigen risico zou moeten zijn, wil VGZ niet benoemen. Ondervraagden in het onderzoek gaven 200 euro aan; dat vindt de verzekeraar een goed startpunt om met de politiek te gaan kijken naar wat reëel is.

Lees ook het verhaal van Wessel van den Anker, die zijn kankerbehandeling stopt omdat hij het niet meer kan betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`