Verzet tegen aanpak topinkomens

Opmerkelijke argumenten tegen

22 augustus 2014 18:01 Aangepast: 06 september 2015 16:57

De topbestuurders uit de semi-publieke sector geven allemaal verschillende redenen waarom zij recht hebben op behoud van hun salaris. Onze economieredactie zette de vijf opmerkelijkste argumenten op een rijtje.

ZIE OOK: Massaal verzet topbestuurders tegen lager salaris

1. De baas mag niet minder verdienen dan zijn ondergeschikten
Uit brieven van onder meer de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra blijkt dat betrokkenen zich grote zorgen maken dat niet-bestuurders meer gaan verdienen dan de bestuurders zelf.

2. Een ministerssalaris is eigenlijk hoger dan 170.000 euro
Uit brieven van onder meer een beloningsadviesbureau blijkt dat ministers eigenlijk geen 170.000 euro per jaar verdienen, maar ongeveer 220.000 euro. Dit komt omdat ministers een auto van de zaak hebben waarvoor hen geen kosten in rekening worden gebracht. 

3. Ministers hebben een betere vertrekregeling dan bestuurders
Als een bestuurder ontslagen wordt, krijgt hij maximaal 75.000 euro ontslagvergoeding mee. Ministers daarentegen krijgen 38 maanden wachtgeld, 70 procent van hun maandsalaris. Met name de Publieke Omroep (NPO) is dit een doorn in het oog. Of de ministers moeten hun wachtgeldregeling versoberen tot 75.000 euro, of de bestuurders moeten hun eigen wachtgeldregeling in het leven kunnen roepen. 

4. Wij zijn eigenlijk geen publieke sector, maar private bedrijven met publieke aandeelhouders
De waterbedrijven vinden dat ze geen publieke bedrijven zijn, ook al zijn hun eigenaren dat wel. Als privaat bedrijf concurreren ze op de arbeidsmarkt met andere commerciële bedrijven die hogere salarissen betalen. Om die concurrentiestrijd te kunnen winnen moeten ook de waterbedrijven flinke salarissen betalen.

5. Wij kunnen geen talentvolle bestuurders meer vinden
Het is een veel gebruikt argument. Pikant is dat ook het Vumc het gebruikt. In het Vumc werd in 2013 Wouter Bos benoemd. Bos was als minister van Financiën een groot voorstander van loonmatiging in de publieke sector en bij financiële instellingen die staatssteun kregen. Bos stapte naar het VUmc over van adviesbureau KPMG. Hij ging daarbij flink terug in salaris.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore