Timmermans naar Brussel

'Kabinet schuift Timmermans naar voren als eurocommissaris'

01 september 2014 06:48 Aangepast: 02 september 2014 16:57

Het kabinet wil dat PvdA-minister Frans Timmermans de nieuwe Nederlandse eurocommissaris wordt. Hij zou de vicevoorzitter van de nieuwe commissie moeten worden.

Dat zeggen betrokken ambtenaren in Brussel en Den Haag in De Volkskrant. Den Haag wil dat Timmermans vicevoorzitter wordt van de Commissie, maar premier Mark Rutte kreeg zaterdagavond geen zekerheid daarover van de nieuwe Commissievoorzitter Juncker.

Ploumen
Rutte moet uiterlijk deze week een stevige portefeuille voor Timmermans veiligstellen. Volgende week presenteert Juncker namelijk zijn team.

ZIE OOK: Kabinet wil Timmermans als EU-buitenlandchef

Als Rutte en Timmermans niet tevreden zijn over het definitieve aanbod van Juncker, schuift het kabinet mogelijk minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) naar voren als kandidaat. Naar verluidt heeft de premier haar eerder gepolst of ze beschikbaar is als Europees Commissaris.

ZIE OOK: EU-top in Brussel

Lange tijd was ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) de favoriet voor een plek in de Commissie. De naam van Timmermans werd genoemd voor de functie van Hoge Vertegenwoordiger van de EU, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid. Die functie werd zaterdag aan de Italiaanse Mogherini gegund.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore