Fouten onderzoeksmissie MH17

Brandweercommandant: We hebben 282 lichamen ingeladen

03 september 2014 17:38 Aangepast: 04 september 2014 11:00
Beeld © RTL Nieuws

Correspondent Jeroen Akkermans sprak met Sergei Michenko, brandweercommandant van de stad Torez. Hij was direct na het neerstorten van vlucht MH17 aan het werk op de rampplek. Zijn eenheid heeft in de eerste vijf dagen een deel van het terrein uitgekamd en de lichamen geborgen.

Lees hier een uitgebreide samenvatting van het interview.

Hoe reageerde u na de eerste melding van de vliegramp?
Eerst hoorden wij een explosie. Wij konden deze explosie zelfs hier, ongeveer 12 kilometer verderop, horen. Daarna kwam een melding bij de meldkamer. Wij hebben een meldkamer met een alarmnummer '101', waarop mensen belden dat er een vliegtuig was neergestort. Het vliegtuig was in brand gevlogen, kwam in Hrabove op de grond terecht en bleef branden. Onze eenheden werden ernaartoe gestuurd. Dat zijn de eenheden van de Dienst voor bestrijding van Noodsituaties. Deze eenheden waren uitgerukt om het brandende vliegtuig te blussen.

Ik ben er ook naartoe gegaan. Wij hebben hier in het gebied twee eenheden: de ene is gesitueerd hier in de stad Torez zelf en de andere in de buurt van Hrabove en Rozsypne, ongeveer 5 à 6 kilometer hiervandaan. De eenheid uit de stad en de andere eenheid waren uitgerukt en ik ging mee om leiding te geven bij het blussen van de brand. Onderweg kreeg ik een telefoontje van onze meldkamer. Mij werd verteld dat het om een passagiersvliegtuig ging, eerst dachten wij namelijk dat het om een militair toestel ging.

(…)

Ik ging niet naar Hrabove, maar keerde om en ging naar Rozsypne. Toen ik daar aankwam stonden inwoners van het dorp bij elkaar. In eerste instantie begrepen wij er niets van. Pas na 5 à 6 minuten drong het tot ons door wat er was gebeurd. Wij zagen zo al 14 lijken liggen, je hoefde er niet eens naar te zoeken. Ze lagen op straat en op de daken van huizen. Er lagen zes lijken naast de cockpit en er lag veel bagage.

Wanneer hebt u voor het eerst met vertegenwoordigers uit Nederland gesproken?
Dat weet ik niet meer precies. De eerste keer heb ik met Nederlanders sprak, was toen vertegenwoordigers van de Nederlandse politie aankwamen. Zij kwamen met de auto naar Rozsypne. Ik vertelde ze wat voor werkzaamheden wij hadden verricht. Later heb ik met hen niet meer gesproken. Het gesprek met u is de tweede keer dat ik met Nederlanders spreek. 

Betekent dit dat u met hen niet op 5 augustus hebt gesproken?
Ik weet niet precies wat voor datum het was. Maar waarschijnlijk wel.

Met wie hebt u toen gesproken?
Ik weet het niet meer. Het was politie, men had zich voorgesteld, maar ik noteerde het niet. Ik kwam overigens voor een gesprek met de OVSE-missie.

Hoeveel Nederlanders waren er?
Wij waren met zijn drieën. Ik vertelde wat wij gedaan hebben en zij noteerden het. Er was een plaatsvervangend hoofd van de politie en er was iemand van die politie die als tolk fungeerde.

En tot dat moment hebt u nooit eerder met de Nederlanders gesproken?
Nee. Niemand kwam er langs, niemand heeft iets gevraagd.

Vond u dit niet vreemd?
Ik weet het niet. Ik vind dat wij ons werk hebben gedaan. Het is al anderhalve maand geleden. Wij hebben ook ons eigen werk. Ik dacht dat het misschien niet nodig was om mij te spreken.

Hebt u uw mobiele telefoon altijd bij u?
Natuurlijk.

U was wel bereikbaar dus?
Wij hebben nu geen vakanties. Wij werken tegenwoordig het klokje rond. Wanneer wij er moeten zijn, zijn wij op onze plek.

Als iemand u zou willen spreken…
Wij verstoppen ons voor niemand. Jullie hebben toch ook met ons kunnen afspreken? Wij hebben een afdeling persvoorlichting waar afspraken mee gemaakt kunnen worden. Als er een afspraak door de afdeling persvoorlichting wordt gemaakt, voeren wij die orders - net als militairen - uit. Als er bij ons iemand met vragen kwam, hadden wij daar nooit problemen mee.

En welke vragen werden door de Nederlanders aan u gesteld?
Ongeveer dezelfde die u hebt gesteld. Hoe wij het gebied doorkamden, hoeveel mensen erbij betrokken waren. Er was alleen geen kaart bij. Waar het grootste gedeelte van de lijken zich had bevonden, hoe de lijken in de koelwagons werden geladen.

Mijn afdeling heeft de lijken in Torez in de koeltrein geladen. Het treinstation bevindt zich in onze stad. Daar werden alle 282 lichamen en de 87 lichaamsdelen in de wagons geladen. (Er zaten 298 mensen aan boord van MH17, red.)

Hoe lang heeft het gesprek met de Nederlanders geduurd?
Ongeveer één uur of 40 minuten. Ik heb er niet op gelet. Opeens begonnen beschietingen en iedereen ging weg. Zo is het ongeveer gelopen.

En u bent achtergebleven. Het was de eerste en de enige keer dat u met Nederlanders hebt gesproken?
Ja.

Hebt u aan hen kaarten overhandigd?
Er waren geen kaarten. Toen ik naar het gesprek toe ging, wist ik niet dat ik met Nederlanders zou spreken. Als ik gewaarschuwd was dat ik met de Nederlandse politie zou spreken, zou ik wat voorbereid hebben en had ik de kaarten wel meegenomen. Tegen mij werd gezegd dat het OVSE-missie was. Toen wij met de OVSE samenwerkten, stuurden wij dagelijks één van onze mensen naar hen toe. Onze medewerker werkte dan samen met de OVSE-missie, gaf adviezen en deelde de informatie over welke gebieden al onderzocht waren en welke nog niet.

Op een gegeven moment werd ik gebeld door die medewerker en hij vertelde me dat zij mij wilden spreken. Toen ik aankwam, bleken er mensen van de Nederlandse politie te zijn. Wij hadden een gesprek. En dat was het.

Denkt u dat in het crashgebied nog lichamen liggen?
Ik kan het niet uitsluiten maar wij hebben ons werk zorgvuldig gedaan. Wij hebben het terrein zorgvuldig doorzocht, maar ik kan niet garanderen dat er niets meer is. Ik denk dat het onwaarschijnlijk is. Wij hebben alles te voet uitgekamd.

Wie is de leidinggevende van de brandweer in Hrabove?
De leiding over de hele zoekactie had Aleksandr Sergeyevich Migrin. Hij had de leiding over de beide onderzoeksgebieden in Rozsypne en Hrabove. Hij is plaatsvervangend hoofd van het Hoofddepartement van de regio Donetsk. Hij stuurde alle werkzaamheden aan. Mijn deel van het werk was Rozsypne.

ZIE OOK: Hoofd Reddingsdienst Alexei Migrin: Terugkeer Nederlandse missie niet zinvol

Betekent dit dat de commandant ook aanwezig was tijdens het gesprek met de Nederlanders? 
Nee. Nee, ik was alleen. Op de 21e waren de zoekwerkzaamheden beëindigd en het gezamenlijke team werd opgedoekt. Een deel van de mensen is teruggegaan naar hun onderdelen. Er waren veel mensen uit Mekeevka, Khartsyzsk en Donetsk. Zij hebben hun uitrusting gepakt en zijn naar hun bases teruggekeerd.

Thumbnail

Hoe kan het zijn dat de Nederlanders, nadat jullie jullie werk hadden gedaan, niets hebben gevraagd?
Dat weet ik niet. Toen wij met ons werk klaar waren, waren er nog geen Nederlanders. Het vliegtuig crashte op de 17de en op de 21ste waren wij klaar met onze werkzaamheden. Wij hebben alle lichaamsdelen en lijken geborgen. De Nederlanders hebben ons niet ingeschakeld om dit alles te doen.

Hoeveel lichamen heeft u gevonden?
In Rozsypne hebben we 40 lichamen gevonden. De rest is in Hrabove gevonden. In totaal werden 282 lichamen en 87 zakken met menselijke resten in de koelwagons geladen. Dat gebeurde allemaal binnen vijf dagen. En verder hebben we niets meer kunnen vinden.

Men zegt dat er een aantal lijken is verdwenen.
Daar weet ik niets van. We beschikken niet over de officiële informatie. We verkrijgen zelf onze informatie via internet. We hebben 282 lichamen ingeladen. We hebben iedere dag alles nageteld. De wagons waren bewaakt. Bovendien waren ze afgesloten.

Hoeveel lichamen pasten in een wagon?
Er waren vier koelwagons. Drie van hen konden volledig beladen worden, de vierde wagon voor de helft. Het aantal lichamen per wagon hebben we niet geteld.  Iedere dag telden we het totale aantal lichamen. Zodra een wagon werd volgeladen, werd die afgesloten en onder bewaking gesteld.

Zijn dit de juiste gegevens?
Zeker, dit is juist. Met het laden van lichamen was onze eenheid uit Torez belast. De mensen die toen aan het werk waren hebben vandaag hier ook dienst. Ik weet het niet meer precies, maar de eerste dag hebben we 179 lichamen ingeladen, later iedere dag tussen de 30 en 50 lichamen. We hebben het bijgehouden en we hebben deze gegevens bewaard. Alles werd keurig bijgehouden en gecontroleerd.

Heeft u deze notities aan de Nederlanders overhandigd?
Niemand heeft het gevraagd. Dit is onze informatie, het verslag van ons werk.

Hoe heeft u gecommuniceerd met de Nederlandse delegatie?
Er was een tolk aanwezig, hij had wat problemen met het vertalen. De andere ervaren tolk was aan het werk met een groep van de OVSE, hij kon pas aan het eind van ons gesprek aanwezig zijn. Het communiceren ging moeizaam.

Waar lag het nu precies aan?
Het lag aan de vertaling.

Sprak de tolk slecht Russisch?
Hij sprak degelijk Russisch, ik kon hem ook goed verstaan. Maar het ging zeer langzaam. Bovendien vertaalde hij niet correct. Pas toen de andere tolk kwam, ging het veel beter.

Het komt erop neer dat het begin van het gesprek zonder tolk verliep?
Het ging niet gemakkelijk.  Zeer traag.

Hoe heeft men u behandeld?
Goed. Ze hebben hun waardering over ons werk uitgesproken. Het waren nette leuke mensen. Alles ging goed! Maar u moet begrijpen dat alle gesprekken en ontmoetingen in ons land onder deze omstandigheden niet gemakkelijk verlopen.

ZIE OOK:

DOCUMENTEN:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore